Zbija cukier i pomaga schudnąć. Wystarczy pić przez tydzień, by odczuć efekty

zdrowie.interia.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: INTERIA.PL


Najnowsze badania wykazały, iż wystarczy przez tydzień pić 340 ml soku z czarnego bzu, by poprawić metabolizm, zwiększyć ilość pożytecznych bakterii w jelicie, a choćby schudnąć. Ta naturalna suplementacja daje nadzieję na poprawę zdrowia osobom w stanie przedcukrzycowym, chorującym na cukrzycę i zmagającym się z nadwagą lub otyłością. Jakie jeszcze działanie wykazuje sok z czarnego bzu?


Badania nad sokiem z czarnego bzu. Wyniki zaskakują


Opublikowane badania przeprowadzone przez naukowców z Washington State University w USA wykazały, iż regularne picie soku z czarnego bzu korzystnie wpływa na bakterie jelitowe, regulację poziomu cukru we krwi, a także wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej.
Badania przeprowadzono na 18 osobach dorosłych z nadwagą. Uczestników podzielono na dwie grupy - jedni otrzymywali do picia prawdziwy sok z czarnego bzu, a drudzy placebo, przygotowane specjalnie przez Laboratorium Innowacji Żywnościowych Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej - płyn miał taki sam smak oraz kolor, jak sok z czarnego bzu. Reklama


U członków obu grup stosowano taką samą dietę.
W grupie osób, które regularnie piły prawdziwy sok z czarnego bzu ujawniono, iż zwiększyła się ilość dobrych bakterii jelitowych, takich jak promieniowce (Actinobacteria) i Firmicutes.
Bakterie Actinobacteria wspierają proces syntezy witamin z grupy B, zapobiegają reakcjom autoimmunologicznym i zmniejszają stany zapalne jelit.
Bakterie Firmicutes odpowiedzialne są za trawienie błonnika oraz kwasów tłuszczowych, regulują metabolizm oraz chronią układ pokarmowy przed patogenami.


Sok z czarnego bzu reguluje poziom glukozy


Nie tylko wzrost pożytecznych bakterii jelitowych udało się zaobserwować w trakcie badania, ale także korzystny wpływ soku z czarnego bzu na poziom cukru we krwi.
U uczestników badania, którzy przyjmowali prawdziwy sok, zaobserwowano poprawę procesów metabolicznych.
Sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24 proc. Oznacza to, iż jego regularne przyjmowanie poprawia przetwarzanie cukrów po spożyciu węglowodanów.
W trakcie badań ustalono, iż spada nie tylko poziom cukru, ale także insuliny - choćby o 9 proc.


Sok z czarnego bzu ułatwia odchudzanie


U badanych, którzy przyjmowali 340 ml soku z czarnego bzu, zaobserwowano także większe spalanie tkanki tłuszczowej. Oznacza to, iż regularne picie soku może znacznie ułatwić odchudzanie osobom z nadwagą lub otyłością.
W tej kwestii Autorzy badań złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu. Mają one być zastosowane m.in w suplementach ułatwiających kontrolowanie masy ciała.


Czarny bez na odporność


Już wcześniej badania wykazały, iż owoce czarnego bzu zawierają dużo antyoksydantów, dzięki czemu wspierają one układ odpornościowy i chronią przed stresem oksydacyjnym. Czarny bez zawiera też związki, które hamują rozwój wirusów i skracają czas trwania infekcji wirusowej.


Czarny bez dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych


Obecne w owocach czarnego bzu antocyjany wspierają zdrowie naczyń krwionośnych poprzez poprawę ich elastyczności.
Ponadto regularne spożywanie soku z czarnego bzu obniża ciśnienie tętnicze krwi.
Sok z czarnego bzu - czy można przygotować go samemu?
Sok z czarnego bzu, by zachował swoje adekwatności, powinien być naturalny. Przez zakupem warto sprawdzić etykietę i skład produktu. Dodatki cukru, substancji konserwujących czy słodzących mogą obniżyć skuteczność soku.
Taki zdrowotny napój można przygotować samodzielnie w domu. Jak zrobić sok z czarnego bzu?
Potrzebne są następujące składniki:
1 kg dojrzałych owoców czarnego bzu (tylko czarne, lśniące owoce, bez zielonych i niedojrzałych),500-600 g cukru (można dostosować do smaku),1 litr wody,sok z 1-2 cytryn (opcjonalnie, dla smaku).
Oczyszczone owoce należy zalać wodą i gotować przez 30 minut na niewielkim ogniu. Następnie należy odcedzić sok od owoców, dodać do niego cukier oraz wyciśnięty sok z cytryny i całość podgrzać do rozpuszczenia cukru. Gorący sok należy przelać do słoików lub butelek i szczelnie zamknąć, a następnie odwrócić do góry dnem lub pasteryzować przez 15 minut.
Źródła:
Washington State University, komunikat prasowy, 8 stycznia 2025 r. https://news.wsu.edu/press-release/2025/01/08/elderberry-juice-shows-benefits-for-weight-management-metabolic-health/https://www.health.com/health-benefits-of-elderberry-7506026
CZYTAJ TAKŻE:12 produktów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Korzyści też dla jelit i wątroby
Idź do oryginalnego materiału