Dynia makaronowa - co to za odmiana?
Dynia makaronowa nazywana jest także spaghetti squash, a to wszystko dlatego, iż odmiana ta ma nietypowy, włóknisty miąższ, który w trakcie obróbki termicznej oddziela się w formie nitek przypominających makaron.
Owoce tej odmiany są owalne i mierzą około 40 cm długości. Skóra dyni makaronowej zwykle jest koloru zielonego lub żółtego.
Dlaczego warto jeść dynię makaronową?
Dynia makaronowa to przede wszystkim doskonały, niskokaloryczny zamiennik klasycznego makaronu. Zawiera w sobie dużo błonnika pokarmowego, a zatem zapewnia uczucie sytości na dłużej i wspiera procesy trawienne w jelitach. Reklama
W dyni znajdziemy także antyoksydanty - witaminę C oraz beta-karoten. Wpływają one korzystnie na układ odpornościowy, chronią przed patogenami zewnętrznymi a także chronią przed wolnymi rodnikami. Antyoksydanty odgrywają kluczową rolę w ochronie organizmu przed rozwojem chorób przewlekłych, w tym chorób serca a także chorób nowotworowych.
W dyni znajdziemy także cenne pierwiastki, które wspierają układ nerwowy, pracę układu sercowo-naczyniowego a także korzystnie wpływają na pracę mięśni i stan kości. Dynia makaronowa zawiera w sobie magnez, wapń, żelazo, ale także cynk, kwas foliowy czy witaminy z grupy B.
Co ważne - dynia to idealna pozycja w codziennym menu osób, które dążą do redukcji masy ciała (jest niskokaloryczna) oraz zmagają się z insulinoopornością czy chorują na cukrzycę (dynia ma niski indeks glikemiczny).
Składniki odżywcze dyni
Włączając dynię do codziennego menu, warto zapoznać się z jej wartościami energetycznymi oraz witaminami. W 100 gramach dyni makaronowej znajdziemy:
kalorie: ok. 31 kcal,białko: 0,6 g,tłuszcz: 0,3 g,węglowodany: 7 g (w tym cukry: 2,8 g),błonnik: 1,5-1,7 g.
Dynia spaghetti squash zawiera także witaminy:
witamina A (beta-karoten): 40 µg,witamina C: 2,1 mg,witamina B1 (tiamina): 0,02 mg,witamina B2 (ryboflawina): 0,02 mg,witamina B3 (niacyna): 0,5 mg,witamina B6: 0,06 mg,kwas foliowy (B9): 12 µg.
Ponadto w tej odmianie znajdziemy: potas wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk oraz sód.
Jak przygotować dynię makaronową?
Dynię makaronową można zarówno piec, jak i gotować. Bez względu na to, jak zdecydujemy się przygotować spaghetti squash, z jej miąższu otrzymamy nitki makaronowe. To właśnie miąższ stanowi bazę do wielu smacznych i pożywnych posiłków.
Pieczenie dyni makaronowej
Jeśli dynię chcemy upiec w piekarniku, najpierw należy przekroić ją na pół, wzdłuż i wyciągnąć z niej pestki (nie warto ich wyrzucać, są źródłem cennych witamin). Następnie dynię należy skropić oliwą, umieścić w rozgrzanym piekarniku i piec ją w temperaturze 200 stopni Celsjusza, przez około 40 minut. Po wyjęciu dyni z piekarnika, widelcem wystarczy wydrążyć miąższ, który będzie miał formę nitek.
Gotowanie dyni makaronowej
Dynię można także ugotować, jednak będzie do tego potrzebny duży garnek. Dynię wkładamy do garnka z wodą (w całości, bez przekrawania) i gotujemy przez 40 minut. Dopiero po jej wyjęciu i ostudzeniu, rozcinamy warzywo wzdłuż i usuwamy pestki, a miąższ wyciągamy widelcem.
Przepis na dynię makaronową
Miąższ dyni makaronowej może posłużyć przede wszystkim jako baza do klasycznych dań makaronowych. Nitki dyniowe można podać z sosem spaghetti, carbonara czy pesto.
Nitki z dyni można także połączyć ze startymi ziemniakami oraz jajkiem i przygotować z niej pyszne placki ziemniaczano-dyniowe.
Miąższ dyni makaronowej można także połączyć z podsmażonym kurczakiem z warzywami albo w formie wegetariańskiej - z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi.
CZYTAJ TAKŻE: