Zapomnij o klasycznej mizerii. Teraz hitem jest japońska wersja tej sałatki

zdrowie.wprost.pl 4 miesięcy temu
Zdjęcie: Mizeria po japońsku Źródło:BrazilPhotos /Getty Images


Jeśli znudziła ci się klasyczna mizeria i masz ochotę odrobinę poeksperymentować w kuchni, sięgnij po japońską wersję tej sałatki. Zaskakuje nietuzinkowym połączeniem smaków, a powstaje tylko z kilku składników.


Mizeria, czyli sałatka z zielonych ogórków i śmietany, często gości na polskich stołach, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Cieszy się dużą popularnością nie tylko w naszym kraju. Przygotowuje się ją również w innych rejonach świata, choć zupełnie inaczej niż nad Wisłą. Poznaj przepis na mizerię w japońskiej odsłonie.


Jak zrobić mizerię po japońsku?


Ta wersja sałatki nie zawiera ani grama śmietany. Sos do ogórków tworzą zupełnie inne produkty. Chodzi o ocet ryżowy, sos sojowy, olej sezamowy, biały cukier, sól oraz biały i czarny sezam. jeżeli nie masz pod ręką wszystkich tych składników, możesz z powodzeniem zastosować zamienniki. Wykorzystaj ocet winny lub balsamiczny zamiast ryżowego i biały, prażony sezam zamiast czarnego.
Idź do oryginalnego materiału