Zapomniana zupa znów na językach. Przepis Roberta Makłowicza to tylko 5 składników

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Zupa cytrynowa Źródło:Canva/ Sonda Stefan's Images


Zupa cytrynowa rzadko gości w naszej kuchni. Ostatnio zrobiło się jednak o niej głośno. Wszytko za sprawą rankingu Taste Atlas, który niedawno umieścił ten przysmak w zestawieniu najlepszych polskich zup. Sprawdźcie, jak robi go Robert Makłowicz.


Zupa cytrynowa pojawiła się w zestawieniu najlepszych zup znad Wisły opublikowanym przez portal kulinarny Taste Atlas. Zajęła dość wysokie piąte miejsce. Internauci uznali ten wynik za dość kontrowersyjny. Wielu z nich podkreślało, iż trudno uznać ten przysmak za polski. Rzeczywiście wywodzi się on z kuchni francuskiej lub greckiej, ale cieszył się również dużą popularnością na ziemiach polskich w XVIII wieku. Z czasem zainteresowanie przysmakiem znacznie osłabło. A szkoda. Jest bowiem – jak przekonuje Robert Makłowicz – bardzo prosta w przygotowaniu. Poznajcie jego przepis.


Jak przygotować bulion drobiowy?


Zaopatrzcie się w kurczaka, włoszczyznę, kilka gałązek natki pietruszki, cebulę, ząbek czosnku i przyprawy. Najpierw obierzcie z łupin cebulę i opalcie ją. Potem umyjcie mięso oraz pozostałe warzywa i usuńcie z nich skórkę. Możecie je też pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wrzućcie do dużego garnka razem z przyprawami. Wystarczą trzy listki laurowe i cztery ziarenka ziela angielskiego. Przyda się też 4-5 ziaren pieprzu. Całość zalejcie zimną wodą. Powinna przykryć mięso oraz warzywa i utworzyć pięciocentymetrową „warstwę”.


Wywar zagotujcie na średnim „ogniu”, a potem zmniejszcie nieco moc palnika i trzymajcie garnek na kuchence przez około 1,5-2 godziny pod przykrywką. Pamiętajcie, by regularnie zdejmować szumowiny, czyli pianę, która powstanie na powierzchni wywaru. Gdy bulion osiągnie pożądany smak i objętość odcedźcie go. Na tym etapie możecie też dodać odrobinę soli. Wystudzony bulion rozlejcie do słoików, zamknijcie je i schowajcie do lodówki. Zachowają świeżość przez około 7 dni.


Bulion możecie też zamrozić w woreczkach na lód i dorzucać do potraw niczym sklepową kostkę rosołową. o ile chcecie wykorzystać ten patent, gotujcie wywar dłużej niż dwie godziny. Dzięki temu zyska bardziej skoncentrowaną formę i intensywniejszy smak.


Jak zrobić zupę cytrynową według Roberta Makłowicza?


Przepis jest prosty. Tak naprawdę wystarczy połączyć ze sobą pięć składników. Podstawa zupy to bulion drobiowy. Możecie wykorzystać przygotowany wcześniej wywar lub użyć sklepowej kostki rosołowej. Pamiętajcie, by sięgać po produkty dobrej jakości.
Idź do oryginalnego materiału