Zapomniana zupa wraca do łask. Moja mama kiedyś gotowała ją na okrągło, teraz ja korzystam z przepisu

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Miska z zupą Źródło: freepik/ autor: Kamran_Aydinov


Zupa zarzucajka to dla wielu smak dzieciństwa. Nie zapominajcie więc o tej cudownie aromatycznej potrawie, tylko spróbujcie przyrządzić ją w swoich domach. Podajemy bardzo prosty przepis na to danie, za pomocą którego wasze kubki smakowe oszaleją.


W sieci można znaleźć tysiące pomysłów na różne zupy. Od tych klasycznych, takich jak pomidorowa, ogórkowa czy rosół, po te bardziej nowoczesne lub pochodzące z innych krajów. Eksperymentowanie w kuchni jest świetne, jednak czasem warto wrócić też do przepisów, z których korzystały nasze babcie i mamy. Doskonałym przykładem jest zapomniana zupa o nazwie zarzucajka (znana też jako zarzutka).


Jak zrobić zupę zarzucajkę? Prosty przepis


Zupa zarzucajka to naprawdę proste, ale bardzo smaczne danie. Jej głównym składnikiem jest kiszona kapusta, dlatego z pewnością ta potrawa przypadnie do gustu miłośnikom kiszonek. Dodatkowo jest ona sycąca, a więc idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Przed laty często gościła ona na polskich stołach, była jadana na Podkarpaciu i na Mazowszu, a teraz powoli znowu wraca do łask. Skąd nazwa „zarzucajka”? Kiedyś mawiano, iż aby powstała ta potrawa, trzeba tradycyjną kartoflankę „zarzucić” kiszoną kapustą.
Idź do oryginalnego materiału