W sieci można znaleźć tysiące pomysłów na różne zupy. Od tych klasycznych, takich jak pomidorowa, ogórkowa czy rosół, po te bardziej nowoczesne lub pochodzące z innych krajów. Eksperymentowanie w kuchni jest świetne, jednak czasem warto wrócić też do przepisów, z których korzystały nasze babcie i mamy. Doskonałym przykładem jest zapomniana zupa o nazwie zarzucajka (znana też jako zarzutka).
Jak zrobić zupę zarzucajkę? Prosty przepis
Zupa zarzucajka to naprawdę proste, ale bardzo smaczne danie. Jej głównym składnikiem jest kiszona kapusta, dlatego z pewnością ta potrawa przypadnie do gustu miłośnikom kiszonek. Dodatkowo jest ona sycąca, a więc idealnie sprawdzi się na zimowe dni. Przed laty często gościła ona na polskich stołach, była jadana na Podkarpaciu i na Mazowszu, a teraz powoli znowu wraca do łask. Skąd nazwa „zarzucajka”? Kiedyś mawiano, iż aby powstała ta potrawa, trzeba tradycyjną kartoflankę „zarzucić” kiszoną kapustą.