Przez wieki przyprawy były spożywane jako dodatki do żywności lub środki lecznicze. Istnieje jednak coraz więcej dowodów wskazujących na to, iż pokarmy roślinne w regularnej diecie mogą obniżać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.
REKLAMA
Kurkuma
Kurkumina zawarta w kurkumie zmniejsza stan zapalny, oferując profilaktyczne korzyści zdrowotne w przypadku wielu chorób, w tym cukrzycy, zapalenia stawów i choroby Alzheimera. Kurkuma jest najczęściej spotykana w curry, ale może być stosowana w wielu potrawach zarówno jako przyprawa, jak i barwnik, ponieważ już odrobina przyprawy nadaje jej głęboki żółty wygląd.
Kurkumę możesz wyhodować w doniczce Fot. Shutterstock
Czytaj też: Ogrodniku! Zrób to we wrześniu, a na wiosnę ciesz się kolorowym ogrodem. To bardzo ważne
Czarny pieprz
Badania wykazały, iż piperyna, główny składnik czarnego pieprzu, może poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć objawy depresji. Dodatkowo, UPMC stwierdziło: „Świetnie nadaje się również do łączenia z innymi produktami spożywczymi i przyprawami, zwłaszcza kurkumą, ponieważ może poprawić biodostępność składników odżywczych w innych produktach spożywczych, co oznacza, iż organizm wchłania więcej dobrych rzeczy z tego, co jesz".
Czarny pieprz Fot. Shutterstock
Szałwia
Szałwia, będąca stałym elementem kuchennych spiżarek, w niskich dawkach poprawia pamięć. Wyższe dawki poprawiają również nastrój i zwiększają aktywność, spokój i zadowolenie. Szałwia doskonale sprawdzi się jako dodatek szczególnie do ziemniaków i makaronów.
szałwia canva