Zapobiegnij demencji. Włącz do diety kilka przypraw i popraw swoje zdrowie

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: canva


Choroba Alzheimera to rodzaj demencji charakteryzujący się utratą pamięci, języka, umiejętności rozwiązywania problemów. Chociaż choroba jest bardziej rozpowszechniona wśród osób starszych, młodsze osoby też na nią zapadają. Można spowolnić proces choroby dzięki zdrowej diety.
Przez wieki przyprawy były spożywane jako dodatki do żywności lub środki lecznicze. Istnieje jednak coraz więcej dowodów wskazujących na to, iż pokarmy roślinne w regularnej diecie mogą obniżać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, w tym choroby Alzheimera.


REKLAMA


Kurkuma
Kurkumina zawarta w kurkumie zmniejsza stan zapalny, oferując profilaktyczne korzyści zdrowotne w przypadku wielu chorób, w tym cukrzycy, zapalenia stawów i choroby Alzheimera. Kurkuma jest najczęściej spotykana w curry, ale może być stosowana w wielu potrawach zarówno jako przyprawa, jak i barwnik, ponieważ już odrobina przyprawy nadaje jej głęboki żółty wygląd.


Kurkumę możesz wyhodować w doniczce Fot. Shutterstock


Czytaj też: Ogrodniku! Zrób to we wrześniu, a na wiosnę ciesz się kolorowym ogrodem. To bardzo ważne
Czarny pieprz
Badania wykazały, iż piperyna, główny składnik czarnego pieprzu, może poprawić funkcjonowanie mózgu i zmniejszyć objawy depresji. Dodatkowo, UPMC stwierdziło: „Świetnie nadaje się również do łączenia z innymi produktami spożywczymi i przyprawami, zwłaszcza kurkumą, ponieważ może poprawić biodostępność składników odżywczych w innych produktach spożywczych, co oznacza, iż organizm wchłania więcej dobrych rzeczy z tego, co jesz".


Czarny pieprz Fot. Shutterstock


Szałwia
Szałwia, będąca stałym elementem kuchennych spiżarek, w niskich dawkach poprawia pamięć. Wyższe dawki poprawiają również nastrój i zwiększają aktywność, spokój i zadowolenie. Szałwia doskonale sprawdzi się jako dodatek szczególnie do ziemniaków i makaronów.


szałwia canva
Idź do oryginalnego materiału