Zamiast śmietany dodaję do sosów te orzechy. Uwielbiam ten kremowy smak

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Pesto z nerkowcami Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik


Uwielbiam kremowe i sycące sosy do makaronu, ale niekoniecznie lubię do nich dodawać śmietanę. Znalazłam idealny zastępnik.


To orzechy nerkowca, które po zmiksowaniu nadają sosom niezwykle przyjemną konsystencję. Co ważne – nie potrzeba wiele czasu, aby orzechy przygotować. Wystarczy zastosować jeden prosty trik.


Jak zmiękczyć orzechy nerkowca?


W kuchni wegańskiej (ale to też opcja dla osób, które nie mogą jeść nabiału ze względów zdrowotnych) orzechy nerkowca z powodzeniem zastępują takie produkty jak kremowe twarogi czy śmietanka. Mają delikatny smak, a po namoczeniu i zmiksowaniu zamieniają się w pastę przypominającą konsystencją kremowy twarożek.


Nim dodasz nerkowce do sosu, należy je namoczyć i zmiksować. jeżeli ci się nie spieszy: zalej orzechy zimną wodą i odstaw na noc. jeżeli chcesz od razu przygotować swoje danie, nie ma problemu. Wystarczy, iż zalejesz nerkowce wrzątkiem i odstawisz na 20-30 minut. Tyle wystarczy, aby były odpowiednio miękkie. Nim dodasz je do sosu, orzechy trzeba zmiksować. O tym, jaką powinny mieć konsystencję, decydujesz, dodając mniej lub więcej dowolnego płynu (np. wody lub soku z cytryny).


Do jakich sosów dodać nerkowce?


Ja najczęściej dodaje nerkowce do sosu ze szpinakiem, który dawniej zawsze robiłam z dodatkiem śmietany. Najpierw podsmażam na patelni cebulkę i czosnek, a kiedy cebula się zeszkli, dodaję świeży szpinak. Po 5 minutach dodaję zmiksowane z sokiem cytryny nerkowce, doprawiam solą, pieprzem i pyszny sos do makaronu gotowy! Ale nerkowce świetnie też pasują do sosów z grzybami, brokułami czy pomidorami. Bardzo lubię też dodawać namoczone nerkowce do wszelkiego rodzaju pesto. Wystarczy garść orzechów, świeża bazylia i natka pietruszki, dobra oliwa, ząbek czosnku, sok z cytryny lub limonki – i doskonałe pesto do makaronów czy smarowania kanapek jest gotowe.
Idź do oryginalnego materiału