Zamiast kupować suplementy, zrób kiszoną kapustę. To nie tylko probiotyk. Czy można użyć młodej kapusty?

g.pl 1 dzień temu
Kiszenie kapusty zwykle wykonuje się jesienią, jednak tak naprawdę tę czynność można przeprowadzać cały rok. Nie jest to nic trudnego ani skomplikowanego, jednak trzeba znać kilka podstawowych zasad, dzięki którym nasza kapusta kiszona będzie smakowała dokładnie tak, jak u babci.
Kapusta kiszona to produkt o wszechstronnym zastosowaniu w kuchni. To dzięki niej powstaje pyszny bigos, łazanki, kapuśniak oraz farsz do pierogów. Z kiszonej kapusty można przyrządzić także smakowite surówki, które doskonale komponują się z tradycyjnym schabowym i rybą z piekarnika.


REKLAMA


Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!


Przepis na kiszenie kapusty po prostu trzeba znać. Kiszonki to samo zdrowie
Wiele receptur kuchennych jest przekazywanych z pokolenia na pokolenie i do tego grona z pewnością zalicza się przepis na kiszenie kapusty. Kiszonki to tradycyjny element naszej kuchni, a ich spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Dlaczego warto sięgać po kiszoną kapustę? Oto najważniejsze powody:


jest to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia minerałów. Znajdziemy tam m.in. żelazo, magnez potas i wapń
nie brakuje w niej także witamin, z czego najwięcej jest witaminy C (na 100 g kapusty kiszonej znajduje się choćby 30 mg witaminy C)
sok z kiszonej kapusty to jeden z najlepszych naturalnych probiotyków


Kiszenie młodej kapusty - czy to ma sens?
Do przygotowania domowych kiszonek zabieramy się zwykle jesienią, kiedy jest dostęp do odmian późnych. Coraz częściej praktykowane jest jednak także kiszenie młodej kapusty, co ma swoje zalety. Jej smak jest zwykle łagodniejszy, jest bardziej soczysta, a ponadto proces kiszenia zachodzi szybciej. Młoda kiszona kapusta doskonale pasuje do dań obiadowych jako bazowy składnik zdrowej surówki.
Zobacz też: Pierś z indyka zawsze wychodzi sucha? Zrób taką marynatę, a mięso będzie soczyste i pełne smaku
Kiszenie kapusty w słoikach, beczce lub w garnku. Jakie naczynie wybrać?
Do przygotowania kiszonej kapusty potrzebne jest naczynie, w którym będzie mógł zajść proces fermentacji. W jakiego rodzaju naczyniach najlepiej przeprowadzać kiszenie kapusty?


w słoikach - są one łatwe do czyszczenia i sterylizacji, a ponadto sprawdzą się w sytuacji, kiedy nie potrzebujemy zbyt dużej ilości produktu
w ceramicznych garnkach - jest to tradycyjne naczynie do przygotowywania kiszonek, które dzięki grubym ścianom pozwala utrzymać stabilną temperaturę, co zapewnia równomierny proces fermentacji
w beczce - takie rozwiązanie sprawdzi się wtedy, gdy przygotowujemy dużą ilość kiszonej kapusty na raz


Zobacz też: Co ugotować w sobotę, niedzielę, piątek lub czwartek? Oto 10 pomysłów na szybki obiad
Kiszenie kapusty - przepis babci krok po kroku. Stosuj się do tych zasad
Poniżej zostały przedstawione zasady, jakich należy przestrzegać podczas domowego, tradycyjnego kiszenia kapusty. Przepis babci zaczynamy od przygotowania składników. Potrzebne będą jedynie:


5 kg poszatkowanej kapusty białej
5 łyżek soli
500 g startej marchewki (opcjonalnie)


Przygotowanie:


Kapustę i marchewkę mieszamy ze sobą
Na dnie naczynia układamy warstwę warzyw, a następnie zasypujemy solą
Układamy kolejną warstwę i ponownie solimy
Czynność powtarzamy do momentu zużycia wszystkich składników (naczynia nie wypełniamy w całości, należy zostawić kilka cm od góry), za każdym razem dociskając kapustę, aby puściła sok
Dociążamy kapustę np. talerzem i nakrywamy ściereczką lub gazą
Odstawiamy w ciepłe miejsce do fermentacji, najlepiej na tacce, ponieważ z naczynia mogą wydzielać się soki
W ciągu 2-3 dni w kapuście zaczynają gromadzić się gazy - należy uwalniać je np. przebijając kapustę drewnianym trzonkiem (musi być wyparzony)
Czas kiszenia kapusty wynosi zwykle 10-14 dni, ale aby upewnić się, czy jest gotowa, należy regularnie sprawdzać smak
Gdy smak będzie wystarczająco kwaśny, przenosimy naczynie z kapustą w chłodniejsze miejsce (np. do piwnicy), aby spowolnić proces fermentacji


Kiszenie kapusty - ile soli trzeba dodać i jaką wybrać?
Jak widać z powyższego, czynność nie jest trudna, jednak może sprawić niemały kłopot początkującym kucharzom. Podstawowe pytanie, które pojawia się, kiedy ktoś po raz pierwszy bierze się za kiszenie kapusty to: ile soli należy użyć, aby smak naszego finalnego produktu był najlepszy? Szacuje się, iż na 1 kg kapusty przypada 20 g soli. Do kiszenia najlepiej wybrać sól kamienną niejodowaną, która nie zawiera żadnych dodatków i nie zakłóca przebiegu procesu fermentacji mlekowej.


Kiszenie czerwonej kapusty przeprowadzisz podobnie. Jest to doskonały dodatek do dań obiadowych
Nie każdy wie, iż do kiszenia nadaje się także mniej popularna kapusta czerwona. Kiszenie czerwonej kapusty jest podobne. Wystarczy do tego poszatkowane warzywo i sól w odpowiednich proporcjach. Aby wzbogacić smak kapusty, można dodać także jabłko oraz przyprawy - kminek, liść laurowy i ziele angielskie.
Zobacz też: Jak gotować brokuły? Kilka prostych wskazówek do osiągnięcia perfekcyjnej konsystencji warzywa
Idź do oryginalnego materiału