Kurkuma, inaczej ostryż długi lub szafran indyjski, to roślina uprawiana w Indiach, która nie bez powodu jest nazywana złotem Indii. Jest aromatyczną przyprawą o charakterystycznej żółtej barwie oraz pikantnym smaku, który dobrze kojarzymy z potraw kuchni indyjskiej. Roślina ma szereg cennych adekwatności zdrowotnych, więc warto dodawać ją do swoich potraw.
Jednym z najważniejszych składników kurkumy jest kurkumina, czyli polifenol, który od lat cieszy się zainteresowaniem naukowców. Dzięki zawartości kurkuminy kurkuma wykazuje adekwatności przeciwutleniające i przeciwzapalne, a także antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe.
Jeśli szukasz preparatów z zawartością kurkumy skorzystaj z możliwości zakupu online:
- Aura Herbals Kurkuma ekstrakt 30 ml (KRÓTKA DATA) 56,90 PLN Sprawdź
- Avet Premium Kurkuma + Piperyna x 60 kaps 29,39 PLN Sprawdź
- Efime Kurkuma i piperyna x 60 kaps 55,49 PLN Sprawdź
- Berberyna&kurkuma super duo x 60 kaps (Medfuture) 50,15 PLN Sprawdź
- Aura Herbals Pure Lab Kurkuma 80 mg x 240 kaps 37,99 PLN Sprawdź
- Noble Health Kurkuma i Piperyna + Imbir x 60 wege-kaps (nowa formuła) 32,99 PLN Sprawdź
Kurkumę warto dodawać do potraw, gdyż wpływa korzystnie na zdrowie i funkcjonowanie układu pokarmowego, poza tym podnosi odporność i pomaga w odchudzaniu. Zalety kurkumy są bardzo szerokie, ale nie jest to jednocześnie roślina pozbawiona wad. Nie każdy może dodawać ją do swoich potraw, poza tym stosowana w nadmiarze może wywoływać skutki uboczne. Co jeszcze warto wiedzieć o kurkumie oraz zaletach i wadach jej stosowania w potrawach? Sprawdzamy!
Co to jest kurkuma i jakie ma adekwatności?
Produkty wspomagające w stosowaniu diety
Kurkuma, inaczej ostryż długi lub szafran indyjski, to roślina z rodziny imbirowatych określana przez niektórych potocznie kuzynką imbiru. Kłącza kurkumy wyróżniają się najczęściej barwą od jasnożółtej przez pomarańczową, aż do jasnobrązowej. Roślina jest powszechnie uprawiana w Indiach i to właśnie tam spożywa się ją w największych ilościach. Nie bez powodu zatem smak kurkumy wielu osobom kojarzy się właśnie z kuchnią indyjską lub wręcz z jej najbardziej znanym daniem, czyli curry, którego jest podstawowym składnikiem. Kurkumę najczęściej stosuje się w kuchni w postaci sproszkowanej przyprawy. Warto wiedzieć, iż posiada nie tylko cenne walory smakowe, ale jednocześnie słynie z szeregu adekwatności zdrowotnych, przez które zalicza się ją do tzw. superfoods.
Na co pomaga kurkuma?
Kurkuma znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Stosuje się ją zwłaszcza jako cenną przyprawę, dodając w formie sproszkowanej do potraw. Kurkuma posiada bardzo atrakcyjny skład, co wpływa na jej działanie na organizm człowieka. Znajdziemy w niej ponad 300 różnych substancji, w tym między innymi takie składniki jak:
- witaminę C,
- witaminę B3,
- błonnik,
- wapń,
- żelazo,
- potas,
- fosfor,
- cynk,
- magnez.
Jedną z najważniejszych substancji aktywnych, które znajdziemy w kurkumie, jest kurkumina. To naturalny barwnik, który odpowiada za charakterystyczny kolor kłącza kurkumy, a przy tym odpowiada za charakterystyczny, pikantny smak tej przyprawy. adekwatności kurkuminy są oczywiście znacznie szersze. Jest to polifenol, który cieszy się zainteresowaniem naukowców od lat. Kurkumina działa między innymi przeciwutleniająco i antybakteryjnie, a przy tym ma adekwatności przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, a także przeciwzapalne, poza tym ma adekwatności przeciwnowotworowe. Niestety jedynie niewielka ilość spożywanej kurkuminy wchłania się do organizmu. By zwiększyć wchłanianie tej substancji, warto zatem łączyć kurkumę z czarnym pieprzem.
Kurkuma jest cennym wsparciem przy dolegliwościach trawiennych. jeżeli się z nimi zmagasz, dodawaj ją do swoich potraw, a możesz odczuć zauważalną ulgę. Przyprawa ta ma bowiem adekwatności żółciopędne i rozkurczające, poza tym pomaga zwalczać H. pylori, czyli jeden z czynników ryzyka wrzodów żołądka. adekwatności kurkumy docenią również osoby odchudzające się, gdyż wspiera metabolizm.
Kurkuma w kuchni – w jakiej postaci najlepiej spożywać kurkumę?
Kurkumę można spożywać w wielu postaciach. Zdecydowanie najpopularniejsza jest forma suszona korzenia ostryżu, czyli sproszkowana przyprawa, którą bez problemu można kupić w każdym niemal sklepie spożywczym. Korzeń ostryżu można również spożywać na surowo, w tym przygotowując napar na przeziębienie z kurkumy i odrobiny pieprzu, imbiru, cytryny i miodu. Wiele osób stawia również na suplementację kurkumy, w tym np. wybierając gotowe suplementy z kurkuminą i piperyną, czyli składnikiem aktywnym czarnego pieprzu.
Kurkumę popularnie dodaje się jako przyprawę do potraw, ale doskonale nadaje się również jako dodatek do napojów. Polecana jest np. woda z kurkumą, cytryną i pieprzem, której przypisuje się działanie wspomagające trawienie, pomagające w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także wzmacniające odporność i poprawiające wygląd skóry. Popularnością cieszy się też tzw. złote mleko, któremu są przypisywane adekwatności przeciwzapalne i antyoksydacyjne, wspierające układ odpornościowy, a przy tym poprawiające trawienie oraz kondycję skóry, a dodatkowo korzystnie wpływające na samopoczucie. By przygotować złote mleko, wystarczy zmieszać ciepłe mleko, kurkumę, pieprz i miód. Mieszankę można wzbogacić – zależnie od preferencji – cynamonem, imbirem bądź pieprzem cayenne.
Jakie są skutki uboczne kurkumy?
Kurkuma na ogół jest dobrze tolerowana przez organizm, jednak nie powinno się przekraczać dziennej dawki kurkuminy, gdyż może się to wiązać z wystąpieniem skutków ubocznych. Można do nich zaliczyć takie dolegliwości jak ból i zawroty głowy, nudności, biegunkę i zgagę, a także refluks i wysypkę.
Kiedy nie wolno jeść kurkumy? Przeciwwskazania
Choć kurkuma ma wiele cennych adekwatności i szerokie zastosowanie, nie każdy powinien z niej korzystać. Na kurkumę powinny uważać przede wszystkim osoby mające kamienie żółciowe bądź zmagające się z niedrożnością dróg żółciowych, gdyż może się ona przyczynić do nasilenia dolegliwości bólowych. Jednocześnie na kurkumę powinny uważać kobiety w ciąży, gdyż spożywana w nadmiarze może się przyczyniać do wystąpienia skurczów macicy.
Na kurkumę powinny uważać również osoby stosujące niektóre leki. Z czym nie łączyć kurkumy? Leki przeciwzakrzepowe nie powinny być z kurkumą łączone, gdyż pobudza ona ich działanie. Należy również uważać na łączenie kurkumy z lekami przeciwcukrzycowymi, a także lekami przeciwhistaminowymi, antybiotykami i antydepresantami, a oprócz tego na jej łączenie z lekami stosowanymi na choroby serca i podczas chemioterapii.
Bibliografia:
- http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf [dostęp online 11.2024]
- https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2021/07/Farmacja_2_2021_07.pdf [dostęp online 11.2024]
- http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2015/08/pf_2015_102-106.pdf [dostęp online 11.2024]
- https://igifoodlaw.com/wp-content/uploads/2022/12/I.Tanska_IGIFOODLAW_Kurkuma_03_2022_S_P_farmaceutycznego_Internet.pdf [dostęp online 11.2024]
- https://www.researchgate.net/publication/348254325_Curcumin_-_natural_polyphenol_with_multiple_properties_-_technological_solutions_supporting_pharmacotherapy/fulltext/5ff58769299bf140887504da/Curcumin-natural-polyphenol-with-multiple-properties-technological-solutions-supporting-pharmacotherapy.pdf [dostęp online 11.2024]