Temat: „Koktajl owocowy” – źródło witamin.
Zajęcia z klasą III SPdP, uczniowie z niepełnosprawnością intelektualną w stopniu umiarkowanym
Czas – 1 godz.
Cele ogólne:
- wspólne przygotowanie koktajlu owocowego,
- promowanie zdrowego sposobu odżywiania.
Cele operacyjne:
Uczeń:
- nazywa owoce użyte do koktajlu owocowego,
- wie gdzie rosną wybrane owoce,
- bezpiecznie posługuje się nożem,
- obiera i kroi banana samodzielnie lub z pomocą nauczyciela,
- utrzymuje porządek w swoim miejscu pracy,
- współpracuje w grupie,
- przelicza w zakresie 10,
- rozumie potrzebę zachowania higieny przed kontaktem z jedzeniem.
Formy pracy:
- indywidualna
- grupowa
Metody pracy:
- słowna – rozmowa
- pokaz, obserwacja
- działania praktyczne
Środki dydaktyczne:
wiórki kokosowe, banany, mrożone truskawki, podkładki, noże, Thermomix, sitko, słoik, dzbanek, małe szklanki, talerz na odpadki, przepis obrazkowy, ilustracje roślin, chusteczki, ściereczki, mydło
Przebieg zajęć:
1. Powitanie.
2. Zapoznanie z celem zajęć.
3. Pogadanka o owocach używanych do koktajlu.
– Jakie mają wartości odżywcze?
– Gdzie rosną?
4. Zapoznanie z etapami przygotowania koktajlu owocowego.
5. Przygotowanie stanowisk pracy:
– mycie rąk,
– zakładanie fartuchów.
6. Przygotowywanie mleka kokosowego.
7. Rozdanie podkładek i noży.
8. Pokaz sposobu obierania i krojenia banana.
9. Obieranie i krojenie bananów przez uczniów.
10.Odliczanie truskawek potrzebnych do koktajlu.
11. Dodawanie owoców do mleka kokosowego.
12. Przygotowywanie koktajlu owocowego w Thermomixie.
13. Wspólne sprzątanie stanowisk pracy.
14. Podsumowanie zajęć – ocena aktywności i zaangażowania.
15. Rozlewanie koktajlu do szklanek.
16. Degustacja.
Autor: Renata Lipińska – Czytelniczka Portalu