Z tym składnikiem kluski będą puszyste jak chmurka. Przepis na leniwe z serkiem wiejskim

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Kluski leniwe Źródło: Pixabay


Jako miłośniczka leniwych klusek jestem zachwycena tym przepisem. Wystarczy zastąpić twaróg… serkiem wiejskim! Dzięki temu trikowi danie nabiera zupełnie nowego wymiaru i jest bardziej fit!


Kluski leniwe to danie kojarzące się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiają je dzieci, ale zajadają się nimi również dorośli. Choć pojawiają się coraz bardziej oryginalne wariacje tego dania, np. kluski leniwe z dyni, trudno przebić smak klasycznej wersji klusek z twarogiem. Okazuje się, iż jedna mała zmiana może sprawić, iż leniwe będą bardziej fit, a tak samo smaczne.


Dlaczego warto dodać serek wiejski do leniwych?


Serek wiejski jest tym tajemniczym składnikiem, który możemy zastosować w przepisie na leniwe kluski. Ma delikatną konsystencję i dobry skład, dlatego coraz częściej wychodzi poza ramy tradycyjnej przekąski. Miłośnicy produktów mlecznych doceniają jego lekko słodki smak, wynikający z tego, iż do jego produkcji wykorzystywane są tzw. niegazowane szczepy bakterii. Obłędnie smakują np. gofry z serkiem wiejskim. Z powodzeniem można wykorzystać go do przygotowania leniwych. Gdy zastąpimy nim tradycyjny twaróg, kluski będą miały bardziej puszystą konsystencję. Będą też bardziej fit, ponieważ jest to produkt niskokaloryczny. 100 g wiejskiego serka to tylko 97 kcal, dlatego chętnie spożywają go osoby na diecie odchudzającej. Jego autem jest również mała ilość węglowodanów i wysoka zawartość białka. Smak serka wiejskiego doskonale współgra z cynamonem i wanilią, które wykorzystamy do przygotowania leniwych. Do tego przepis jest bardzo prosty – z tego powodu jeszcze bardziej podbił moje podniebienie.
Idź do oryginalnego materiału