Kluski leniwe to danie kojarzące się ze smakami dzieciństwa. Uwielbiają je dzieci, ale zajadają się nimi również dorośli. Choć pojawiają się coraz bardziej oryginalne wariacje tego dania, np. kluski leniwe z dyni, trudno przebić smak klasycznej wersji klusek z twarogiem. Okazuje się, iż jedna mała zmiana może sprawić, iż leniwe będą bardziej fit, a tak samo smaczne.
Dlaczego warto dodać serek wiejski do leniwych?
Serek wiejski jest tym tajemniczym składnikiem, który możemy zastosować w przepisie na leniwe kluski. Ma delikatną konsystencję i dobry skład, dlatego coraz częściej wychodzi poza ramy tradycyjnej przekąski. Miłośnicy produktów mlecznych doceniają jego lekko słodki smak, wynikający z tego, iż do jego produkcji wykorzystywane są tzw. niegazowane szczepy bakterii. Obłędnie smakują np. gofry z serkiem wiejskim. Z powodzeniem można wykorzystać go do przygotowania leniwych. Gdy zastąpimy nim tradycyjny twaróg, kluski będą miały bardziej puszystą konsystencję. Będą też bardziej fit, ponieważ jest to produkt niskokaloryczny. 100 g wiejskiego serka to tylko 97 kcal, dlatego chętnie spożywają go osoby na diecie odchudzającej. Jego autem jest również mała ilość węglowodanów i wysoka zawartość białka. Smak serka wiejskiego doskonale współgra z cynamonem i wanilią, które wykorzystamy do przygotowania leniwych. Do tego przepis jest bardzo prosty – z tego powodu jeszcze bardziej podbił moje podniebienie.