Z taniego, sezonowego warzywa i owocu robię proste placki. Nie potrzebuję choćby miksera

zdrowie.wprost.pl 2 miesięcy temu
Zdjęcie: Placki z dyni i jabłka Źródło: Shutterstock / Lika Mostova


Te pyszne, zdrowe i pożywne placki bez miksera to hit jesieni. Zrobisz je w szybki i prosty sposób z kilku sezonowych składników. Bez miksera i dużego bałaganu w kuchni.


Najpopularniejsze placki serwowane na śniadanie lub deser to naleśniki bądź pankejki. W moim domu, w okresie jesiennym prym wiodą jednak inne smakołyki. Robi się je bardzo szybko. Wystarczy wziąć jabłka i połączyć je z popularnym wrześniowym warzywem – dynią. Ten „duet” nie tylko świetnie smakuje, ale też nie obciąża zbyt mocno domowego budżetu. Można go nabyć w atrakcyjnej cenie. zwłaszcza gdy trafimy na promocje. A o nie teraz nietrudno.


Jaka dynia jest najlepsza na placki?


Najlepszy wybór to deserowa odmiana dyni, czyli Muscat. Jej znakiem rozpoznawczym jest żebrowana, lekko spłaszczona forma. Dojrzałe warzywa mają zieloną lub pomarańczowo-zieloną skórkę i miąższ o intensywnej pomarańczowej barwie. W smaku przypomina połączenie marchewki, mango i papai. Śmiało możesz jednak sięgnąć również po inne odmiany, częściej dostępne w sklepach spożywczych czy supermarketach, na przykład Hokkaido.


Jak zrobić placki bez miksera z dyni i jabłka?


Przyszykowanie tych placków nie wymaga wiele czasu i wysiłku. Najbardziej pracochłonnym etapem przygotowań jest tarcie dyni i jabłek. Potem trzeba już tylko dodać do nich pozostałe składniki, między innymi jajka i wszystko dokładnie razem wymieszać. Na koniec wystarczy usmażyć porcje powstałej masy na patelni.
Idź do oryginalnego materiału