Większość z nas uwielbia różnego rodzaju ciasta i inne wypieki. Często najbardziej czasochłonne okazuje się jednak robienie spodu. Jedną z ekspresowych metod jest przygotowanie wtedy spodu do ciasta przy użyciu biszkoptów. Możecie jednak wykorzystać też sposób, za pomocą którego całość będzie jeszcze smaczniejsza. Dodatkowo taki spód będzie też znacznie wartościowszy, ponieważ dostarczy do waszego organizmu wielu cennych składników odżywczych. Najlepiej będzie on komponować się z kremowym sernikiem, nadając mu w ten sposób wspaniale chrupiącą teksturę. Dobrze jednak sprawdzi się też podczas robienia szarlotki i przygotowywania innych ciast.
Jak zrobić spód do ciasta z płatków owsianych? Przepis
Prozdrowotne adekwatności płatków owsianych są znane niemal każdemu. Możecie wykorzystać je do owsianki, ale nie tylko. Ciekawym pomysłem jest również zrobienie placków owsianych lub muffinek owsianych. Co więcej, okazuje się, iż takie płatki można wykorzystać też w bardziej niestandardowy sposób, przygotowując spód do ciasta – na przykład do sernika.
Żeby powstał pyszny spód do ciasta – wystarczy, iż zmiksujecie płatki owsiane z namoczonymi wcześniej daktylami. Całość nabierze wtedy doskonałej konsystencji, ale będzie też niezwykle smaczna. Masy przygotowanej w ten sposób nie musicie piec, dzięki czemu zaoszczędzicie naprawdę sporo czasu. Musicie jedynie wyłożyć ją do blachy lub naczynia żaroodpornego, a następnie schłodzić w lodówce.