Wzbogaciłam kotlety mielone o 2 nietypowe składniki. Ten prosty zabieg zrobił efekt „wow”

zdrowie.wprost.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Nadziewane kotlety mielone Źródło: Freepik/timolina


Kotlety mielone należą do klasyków polskiej kuchni. Postanowiłam je nieco urozmaicić. Nie napracowałam się zbytnio, a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Okazuje się, iż połączenie masy mięsnej z nietypowymi dodatkami, to recepta na kulinarny sukces.


Tradycyjne kotlety mielone przygotowuje się na bazie wieprzowiny, namoczonej bułki, jajka i przypraw. zwykle dorzuca się też cebulę i ewentualnie czosnek. To jednak niejedyne dodatki, które dobrze komponują się ze wskazanymi przysmakami. Dobrze sprawdza się też posiekana kolendra, drobno pokrojona natka pietruszki lub starta cukinia. Ostatnio postawiłam jednak na bardziej klasyczne połączenie smaków i nie żałuje. Przekonałam się, iż proste rozwiązania są najlepsze.


Czym wzbogacić kotlety mielone?


Smak mielonych doskonale wzbogaci połączenie kiszonego lub marynowanego ogórka z gotowanym na twardo jajkiem. Ten „duet” sprawia, iż kotlety zyskują element chrupkości, a jednocześnie stają się bardziej soczyste.
Idź do oryginalnego materiału