Mleko kokosowe - jakie ma adekwatności?
Roślinne mleko kokosowe wykazuje wiele adekwatności prozdrowotnych. Bogate jest w białko i błonnik, a także dostarcza organizmowi cennych pierwiastków, takich jak wapń, żelazo, fosfor, potas. W tym roślinnym napoju znajdziemy także witaminy C, K oraz witaminy z grupy B.
Mleko kokosowe znajduje swoje uznanie wśród sportowców oraz osób, które są na diecie redukcyjnej. Zawartość białka i błonnika sprawia, iż mleko kokosowe korzystnie wpływa na regenerację mięśni oraz "podkręcenie" przemiany materii. Jego spożycie daje uczucie sytości i zapobiega napadom głodu przez resztę dnia. Z uwagi na kaloryczność, nie należy spożywać więcej, niż pół szklanki takiego mleka dziennie.Reklama
Dlaczego jeszcze warto do diety włączyć mleczko kokosowe? Badania wskazują, iż pozwala ono na regulowanie poziomu cholesterolu w organizmie, działa przeciwzapalnie i pobudza układ odpornościowy do pracy.
Połączenie mleka kokosowego z kawą - dlaczego warto?
Połączenie kawy z tłuszczem zyskuje na popularności, a tak przygotowany napój nazywany jest "kuloodporną kawą". Skąd pomysł na takie połączenie? Keto-kawa wypita na początku dnia ma sprawić, iż przez cały dzień pod kontrolą utrzymane zostanie uczucie głodu, zwiększy się poziom energii, poprawie ulegnie zdolność zapamiętywania oraz koncentracja.
Kofeina zawarta w napoju dodaje energii, przyspiesza przemianę materii, poprawia ukrwienie a tym samym dotlenienie komórek.
Kawa z mlekiem kokosowym - najważniejsze zasady
Aby kawa z mlekiem kokosowym miała odpowiedni smak i konsystencję, należy pamiętać, iż mleko zawsze powinno być wcześniej podgrzane. Ma być ono ciepłe, ale nie należy doprowadzić do jego wrzenia. Przygotowując egzotyczny keto-napój, zawsze wlewamy kawę do mleczka kokosowego - nigdy odwrotnie.
Wlanie zimnego, tłustego mleka do gorącej kawy spowoduje, iż tłuszcz z mleka wytrąci się i cały napój się zwarzy, dlatego zawsze należy stosować się do powyższej zasady.
Kawy kuloodpornej nie zaleca się pić codziennie, a jedynie 2-3 filiżanki w tygodniu.
Przepis na keto-kawę z mlekiem kokosowym
Jak przygotować keto-kawę?
Najpierw należy przygotować kawę. jeżeli przygotowujesz ją w ekspresie - potrzebujesz 150 ml espresso lub nieco łagodniejszej wersji kawy.Jeśli przygotowujesz kawę parzoną pamiętaj, by zawsze przecedzić napój, by pozbawić go fusów.Do rondelka wlej 100 ml mleczka kokosowego i podgrzej je na małym ogniu (nie doprowadzając do wrzenia).Jeśli chcesz wypić kawę z pianką, podgrzane mleko możesz spienić.Do mleka powoli wlewaj wcześniej przygotowaną kawę.Tak przygotowany napój możesz przyprawić, wykorzystując do tego kardamon, cynamon albo wanilię.
CZYTAJ TAKŻE: