Dynia jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Jest także doskonałym źródłem beta-karotenu – karotenoidu, który wykazuje mnóstwo działań prozdrowotnych. W 100 g surowej dyni znajdziemy około 26 kalorii, 1 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz niewielką ilość tłuszczu i błonnika.
Do zupy najlepiej użyć dyni hokkaido
Do przyrządzenia zupy najlepiej użyć dyni hokkaido. Jest to japońska odmiana dyni o intensywnym pomarańczowym kolorze i złocistym miąższu. Ma słodki, lekko orzechowy posmak. Jest zwykle niewielka, ma dość cienką skórkę i dlatego łatwo ją przygotować. choćby nie trzeba jej obierać, warzywo wystarczy jedynie dobrze umyć. Można z niej przyrządzać zarówno potrawy na słodko, jak i wytrawne, można ją piec i gotować. Doskonale nadaje się do przyrządzania zup. Nie rezygnuj z przygotowania potrawy, jeżeli nie uda ci się kupić tego gatunku dyni. Możesz też wykorzystać dynię zwyczajną. Jest znacznie większa, do przygotowania zupy wystarczy kilogramowy kawałek. Ma pomarańczowy lub żółty kolor i jest też trochę mniej słodka. Trzeba więc odpowiednio ją doprawić. Smak zupy doskonale podkreśli marchewka, a aksamitności doda... kasza manna.
Wypróbuj przepis na krem z dyni hokkaido