Wypróbuj przepis na aksamitną zupę z dyni. Tajemnica tkwi w tym składniku

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Zupa dyniowa Źródło: Pexels / Karolina Grabowska


Dynia króluje jesienią na stołach. Zupę z dyni można przyrządzić na wiele sposobów. Wiele zależy od rodzaju dyni oraz dodatków. My proponujemy przepis z wykorzystaniem dyni hokkaido z dodatkiem marchewki i kaszy manny. Jest niezwykle kremowa i rozpływa się w ustach.


Dynia jest niskokaloryczna i zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Jest także doskonałym źródłem beta-karotenu – karotenoidu, który wykazuje mnóstwo działań prozdrowotnych. W 100 g surowej dyni znajdziemy około 26 kalorii, 1 g białka, 6,5 g węglowodanów oraz niewielką ilość tłuszczu i błonnika.


Do zupy najlepiej użyć dyni hokkaido


Do przyrządzenia zupy najlepiej użyć dyni hokkaido. Jest to japońska odmiana dyni o intensywnym pomarańczowym kolorze i złocistym miąższu. Ma słodki, lekko orzechowy posmak. Jest zwykle niewielka, ma dość cienką skórkę i dlatego łatwo ją przygotować. choćby nie trzeba jej obierać, warzywo wystarczy jedynie dobrze umyć. Można z niej przyrządzać zarówno potrawy na słodko, jak i wytrawne, można ją piec i gotować. Doskonale nadaje się do przyrządzania zup. Nie rezygnuj z przygotowania potrawy, jeżeli nie uda ci się kupić tego gatunku dyni. Możesz też wykorzystać dynię zwyczajną. Jest znacznie większa, do przygotowania zupy wystarczy kilogramowy kawałek. Ma pomarańczowy lub żółty kolor i jest też trochę mniej słodka. Trzeba więc odpowiednio ją doprawić. Smak zupy doskonale podkreśli marchewka, a aksamitności doda... kasza manna.


Wypróbuj przepis na krem z dyni hokkaido
Idź do oryginalnego materiału