Przejedzenie wywołuje szereg objawów
Spożycie zbyt obfitego posiłku powoduje rozciąganie ścian żołądka i pobudza układ trawienny do wzmożonej produkcji kwasu solnego oraz żółci. Powoduje to bóle brzucha, uczucie ciężkości po jedzeniu, ale może być także przyczyną zgagi i nasilenia objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.
Ponadto nasilone procesy fermentacji w jelitach przyczyniają się do wydzielania dużej ilości gazów, a to z kolei objawia się wzdęciami i bólem.
Po przejedzeniu może pojawić się uczucie zmęczenia i ospałość, a także mdłości i kwaśny posmak w ustach.Reklama
Jeśli ilość zjedzonego pokarmu jest naprawdę duża, może występować ból i ucisk w klatce piersiowej.
Co na przejedzenie? Domowy sposób na niestrawność
Aby zmniejszyć objawy przejedzenia, warto sięgnąć po naturalne produkty, które poprawią trawienie i zmniejszą dolegliwości.
Cytryna
Cytryna przyspiesza produkcję żółci i kwasu żołądkowego. Ma także adekwatności lekko przeczyszczające, dlatego ciepła woda z cytryną doskonale sprawdza się jako profilaktyka wzdęć i zaparć - wypita na czczo, rano, pobudza działanie całego układu pokarmowego.
Imbir
Przede wszystkim pobudza wydzielanie soków trawiennych, dzięki czemu pokarm nie zalega w żołądku i jest szybciej trawiony. Imbir rozluźnia także mięśnie gładkie, eliminuje gazy i zmniejsza uczucie przepełnienia. Imbir od lat stosowany jest jako produkt, który poprawia zdrowie jelit i ma także swoje zastosowanie w przypadku zatruć pokarmowych, dzięki działaniu antybakteryjnemu.
Mięta
Działanie mięty jest zbawienne w przypadku przejedzenia, ponieważ działa ona rozkurczowo. Pomaga rozkurczyć żołądek, dzięki czemu znosi ból i uczucie ciężkości. Mięta pobudza także wydzielanie żółci, dzięki czemu tłuszcze są lepiej trawione.
Miód
W miodzie znajdują się enzymy, które przyspieszają rozkład węglowodanów oraz wspiera “dobre" bakterie jelitowe. Miód ma także adekwatności osłaniające przewód pokarmowy, co może być istotne dla osób, które cierpią na refluks żołądkowo-przełykowy.
Shot na poprawę trawienia - przepis
Połączenie powyższych składników to przepis na szota ułatwiającego trawienie. Sprawdzi się po obfitym, świątecznym śniadaniu czy bogatym w tłuste pokarmy obiedzie. Aby przygotować tę miksturę, potrzeba:
soku z ½ cytryny, łyżeczkę startego imbiru, łyżeczkę miodu, kilka listków mięty, 200 ml ciepłej wody.
Powyższe składniki należy wymieszać i odstawić na około 15 minut. Tak przygotowany napar należy pić niewielkimi łykami, tuż po posiłku. Dzięki temu unikniemy wzdęć, bólu brzucha i uczucia ciężkości, a układ pokarmowy będzie zmobilizowany do pracy na wyższych obrotach.
CZYTAJ TAKŻE: