Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej z Aldi

olsztynnews.com.pl 2 tygodni temu
Zdjęcie: Wykrycie obecności Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej z Aldi / maka _aldi


Główny Inspektor Sanitarny informuje o wykryciu obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w mące pszennej określonej poniżej.

Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego, spożycie produktu bez odpowiedniej obrobi termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Ponadto, obecność STEC w produktach spożywczych może prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności.

Zakażenie bakteria STEC może skutkować krwotocznym zapaleniem okrężnicy lub w rzadkich przypadkach zespołem hemolityczno-mocznicowym (HUS), a także zakrzepową plamicą małopłytkową.

Szczegóły dotyczące produktu

Nazwa produktu: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre Plony

Numer partii / daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025

Producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia

Dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów

Działania podjęte przez producenta i organy kontroli

Dystrybutor we współpracy z producentem, po otrzymaniu wyników badań, natychmiast wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu i poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dodatkowo zamieścił informację dla klientów na swojej stronie internetowej: https://www.aldi.pl/narzedzia/recalls/wycofanie-produktu–mka-pszenna-marki-dobre-plony.html.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadza postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu tego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

źródło: GIS

Idź do oryginalnego materiału