Wysoki indeks glikemiczny, czyli powyżej 70, mają produkty, które po spożyciu powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, by w diecie osób chorujących na cukrzycę nie zabrakło cytrusów. Uznaje się, iż są to najbezpieczniejsze owoce dla diabetyków, ponieważ mają IG, a po ich zjedzeniu nie następuje skok cukru.
REKLAMA
Zobacz wideo Coraz więcej osób stosuje popularny lek na cukrzycę, by schudnąć. Nasz ekspert: Szukają drogi na skróty, a jej nie ma
Jaki owoc najlepszy dla cukrzyka? To wcale nie mandarynka
Cytrusy to pomarańcze, mandarynki, limonki, cytryny, grejpfruty i pomelo. Jednym z najmniej znanych i niedocenianych owoców jest pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej kalamondyna. To idealny owoc dla diabetyków, ponieważ ma mało węglowodanów i nie powoduje skoku cukru. Badania przeprowadzone w Azji wykazały także, iż pomaga obniżać zły cholesterol, a dzięki zawartości błonnika wspiera odchudzanie i wspomaga przemianę materii.
Kalamondyna istock/MarinaVarnava
Smakiem różni się od mandarynki, bo jest bardziej kwaskowa. Ma piękny cytrusowy zapach i można ją jeść samodzielnie lub dodawać do napojów. Z kalamondyny można też zrobić dżemy i soki na zimę.
Jakich owoców nie powinni jeść cukrzycy? Te produkty w diecie diabetyka nie są wskazane
Cukrzycy powinni unikać owoców z wysokim indeksem glikemicznym. Są to między innymi ananasy, arbuzy, czarne winogrona, mango, melony i banany. Diabetycy nie powinni także sięgać po suszone owoce, jak śliwki, daktyle czy morele, ponieważ wysoka zawartość węglowodanów prowadzi do skoków cukru we krwi.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.