Wygląda jak mandarynka, ale nią nie jest. To najlepszy owoc dla cukrzyków. Zbija też cholesterol

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Wygląda jak mandarynka, ale nią nie jest. To idealny owoc dla cukrzyków. Ma niski indeks glikemiczny, Fot. Bartłomiej Barczyk / Agencja Wyborcza.pl


Z owocami cukrzycy powinni obchodzić się ostrożnie. Niektóre zawierają sporo węglowodanów i powodują skoki cukru we krwi. Po jakie owoce sięgać? Oto idealna przekąska dla diabetyków. Łatwo pomylić ją z mandarynką, ale smakuje znacznie lepiej.
Wysoki indeks glikemiczny, czyli powyżej 70, mają produkty, które po spożyciu powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne zaleca, by w diecie osób chorujących na cukrzycę nie zabrakło cytrusów. Uznaje się, iż są to najbezpieczniejsze owoce dla diabetyków, ponieważ mają IG, a po ich zjedzeniu nie następuje skok cukru.


REKLAMA


Zobacz wideo Coraz więcej osób stosuje popularny lek na cukrzycę, by schudnąć. Nasz ekspert: Szukają drogi na skróty, a jej nie ma


Jaki owoc najlepszy dla cukrzyka? To wcale nie mandarynka
Cytrusy to pomarańcze, mandarynki, limonki, cytryny, grejpfruty i pomelo. Jednym z najmniej znanych i niedocenianych owoców jest pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej kalamondyna. To idealny owoc dla diabetyków, ponieważ ma mało węglowodanów i nie powoduje skoku cukru. Badania przeprowadzone w Azji wykazały także, iż pomaga obniżać zły cholesterol, a dzięki zawartości błonnika wspiera odchudzanie i wspomaga przemianę materii.


Kalamondyna istock/MarinaVarnava


Smakiem różni się od mandarynki, bo jest bardziej kwaskowa. Ma piękny cytrusowy zapach i można ją jeść samodzielnie lub dodawać do napojów. Z kalamondyny można też zrobić dżemy i soki na zimę.


Jakich owoców nie powinni jeść cukrzycy? Te produkty w diecie diabetyka nie są wskazane
Cukrzycy powinni unikać owoców z wysokim indeksem glikemicznym. Są to między innymi ananasy, arbuzy, czarne winogrona, mango, melony i banany. Diabetycy nie powinni także sięgać po suszone owoce, jak śliwki, daktyle czy morele, ponieważ wysoka zawartość węglowodanów prowadzi do skoków cukru we krwi.Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału