Wszyscy wyrzucają te liście, a ja miksuję je z prostymi składnikami. Mam tani obiad w kilka minut

zdrowie.wprost.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: Blendowanie natki marchewki Źródło:Shutterstock / Johannes Ziegler Photo


W sezonie wiosennym lubię podać makaron z zielonym sosem inspirowanym włoską kuchnią. Bazą mojego pesto jest jednak niecodzienny składnik, który zwykle u innych ląduje w koszu. Poznajcie przepis.


Zielony sos do makaronu to pesto. Włosi robią je na bazie listków bazylii i orzeszków piniowych. Można też użyć natki pietruszki, czosnku niedźwiedziego, rukoli lub jarmużu. Ja jednak chciałabym wam dziś polecić inny niedoceniany składnik. Wiele osób traktuje go niczym zwykły odpad, nie zdając sobie sprawy, iż dopuszcza się wielkiego marnotrawstwa. Od dziś radzę, żeby nie wyrzucać do kosza natki marchewki. To bowiem istna skarbnica wartości odżywczych, którą można przerobić na pyszne pesto.


Jak zrobić pesto z natki marchewki?


Pesto z liści młodej marchwi to pyszny, zdrowy sos, który można zrobić w ekspresowym tempie. Wystarczy zblendować nać z kilkoma innymi składnikami, a na koniec całość doprawić. Trudno o prostszy i mniej pracochłonny przepis na dodatek do makaronu.
Idź do oryginalnego materiału