Wszedł zakaz w Danii i Francji. A w Polsce wciąż stosowanie dozwolone
Zdjęcie: Czerwony barwnik może mieć negatywny wpływ na zdrowie. nastya_ph / Shutterstock
Choć na pierwszy rzut oka to tylko barwnik, czerwień allura od dawna budzi kontrowersje wśród naukowców i instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym. Dlaczego część państw europejskich zdecydowała się na całkowity zakaz, a Polska wciąż dopuszcza ten dodatek w produktach spożywczych?










![Pożar w budynku przy ul. Kubusia Puchatka w Ostrołęce. Szybka interwencja służb [ZDJĘCIA]](https://www.eostroleka.pl/luba/dane/pliki/zdjecia/2025/597868070_2051629805617669_3056222722312934819_n.jpg)




![Mistrzowie parkowania [FOTO]](https://swidnica24.pl/wp-content/uploads/2025/12/page-11.jpg)

