Wspomaga walkę z otyłością i obniża cholesterol. Właśnie rusza sezon na ten owoc

zdrowie.wprost.pl 6 miesięcy temu
Zdjęcie: Agrest Źródło:Tatiana Zhirnova / Getty Images


Kiedyś bił rekordy popularności. Teraz większość osób omija go szerokim łukiem. Niesłusznie. Agrest jest skarbnicą cennych adekwatności, które okazują się ważnym „orężem” w walce z wieloma chorobami. Zobacz, dlaczego warto po niego sięgać.


Agrest to prawdopodobnie jeden z najbardziej niedocenianych owoców. Rzadko gości na polskich stołach. A szkoda. Warto włączyć go do jadłospisu, bo jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. Jest prawdziwą bombą składników odżywczych, choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. Poza tym znajduje bardzo szerokie zastosowanie. Można z niego zrobić wiele deserów. Świetnie smakuje też na surowo.


Jakie adekwatności ma agrest?


Agrest zawiera wiele związków, ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma w swoim składzie między innymi magnez, żelazo, potas, fosfor, wapń i mangan. Ponadto dostarcza 20 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Związek ten jest silnym przeciwutleniaczem. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Spowalnia procesy starzenia i zmniejsza stany zapalne tkanek. W dodatku sprzyja regeneracji komórek. Uczestniczy w syntezie kolagenu. Obniża poziom „złego cholesterolu”, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz innych chorób układu krążenia.


Silne adekwatności antyoksydacyjne wykazują również inne związki zawarte w agreście. Chodzi między innymi o kwas elagowy i kumarynowy, które wspierają pracę układu nerwowego. Przeprowadzane badania dowodzą, iż mogą one odegrać bardzo istotną rolę w unieszkodliwianiu enzymów odpowiedzialnych za namnażanie się i rozwój komórek nowotworowych. Ich działanie polega również na hamowaniu mutacji zachodzących w komórkach i usprawnianiu procesu detoksykacji (oczyszczania) organizmu.


Warto również zwrócić uwagę na fakt, iż agrest jest źródłem błonnika. To włókno pokarmowe pozytywnie wpływa na pracę układu trawiennego. Wiąże wodę w żołądku, przez co pęcznieje i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Tym samym niweluje chęć podjadania i sięgania po niezdrowe przekąski. W efekcie sprzyja kontrolowaniu wagi i odchudzaniu. Pośrednio zmniejsza więc ryzyko wystąpienia otyłości oraz wielu innych schorzeń spowodowanych nadmierną masą ciała.


Co można zrobić z agrestu?


Na bazie agrestu można przygotować różnego rodzaju napoje (soki, koktajle, kompoty, nalewki itp.). Owoc świetnie sprawdza się też jako składnik ciast i deserów. Warto zrobić z niego przetwory na zimę. Dżem z agrestu doskonale pasuje do racuchów, naleśników czy gofrów. Jest też idealnym smarowidłem do kanapek. Poza tym nie wymaga wiele pracy.


Jak zrobić dżem z agrestu?


Mój przepis na dżem z agrestu ma tylko 3 proste składniki. Robię go bez dodatku żelfixu.
Idź do oryginalnego materiału