adekwatności zdrowotne czerwonej herbaty
Czerwona herbata jest bogata w antyoksydanty. Pomagają one zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzenia, a także wspierają układ odpornościowy. To szczególnie istotne zwłaszcza w okresie nasilonych infekcji i istotne dla osób, które są narażone na przewlekły stres.
Regularne picie czerwonej herbaty wpływa także korzystnie na metabolizm i procesy trawienne. W szczególności Pu-erh polecana jest osobom, które dążą do zrzucenia wagi. Herbata ta podkręca metabolizm i wspiera spalanie tłuszczu.
Dlaczego warto regularnie pić Pu-erh? Czerwona herbata przede wszystkim:Reklama
wspiera odchudzanie - przyspiesza procesy trawienne i może pomóc w redukcji tkanki tłuszczowej;reguluje poziom cholesterolu - regularne picie czerwonej herbaty obniża poziom cholesterolu LDL, co sprzyja zdrowiu serca;działa antyoksydacyjnie - obecność polifenoli pomaga chronić komórki przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko rozwoju chorób przewlekłych;poprawia pracę wątroby - czerwona herbata wspiera detoksykację organizmu i wspomaga pracę wątroby.
Na co pomaga czerwona herbata?
Czerwona herbata znana jest przede wszystkim z działania wspierającego odchudzanie. Regularne spożywanie naparu pomaga redukować tkankę tłuszczową, szczególnie w połączeniu z aktywnością fizyczną oraz zbilansowaną dietą. To jednak nie wszystko, ponieważ napar wspiera też inne procesy zachodzące w organizmie.
Oprócz odchudzania czerwona herbata:
reguluje poziom cukru - niektóre badania wskazują, iż regularne picie herbaty Pu-erh może mieć pozytywny wpływ na stabilizację poziomu cukru, co jest szczególnie ważne dla osób z insulinoodpornością, ale także chorujących na cukrzycę typu 2;oczyszcza organizm - czerwona herbata usprawnia pracę nerek oraz wątroby, dzięki czemu wspiera procesy detoksykacyjne;poprawia nastrój i koncentrację - zawarta w czerwonej herbacie teina może działać łagodnie pobudzająco, co wpływa pozytywnie na koncentrację i poprawia nastrój.
Kiedy najlepiej pić czerwoną herbatę - rano czy wieczorem?
Najlepszą porą na picie czerwonej herbaty jest poranek lub czas bezpośrednio po posiłku, zwłaszcza jeżeli był on obfity. Dzięki adekwatnościom wspomagającym trawienie napar z czerwonej herbaty pomaga organizmowi skuteczniej przetwarzać spożyte kalorie i tłuszcze.
Czerwonej herbaty nie należy pić na czczo, ponieważ jej intensywny smak i adekwatności mogą podrażnić śluzówkę żołądka. Osoby wrażliwe na kofeinę powinny zachować ostrożność i nie pić jej późnym wieczorem, ponieważ może mieć działanie pobudzające i tym samym może powodować problemy ze snem.
Jak prawidłowo zaparzać czerwoną herbatę?
Zaparzanie czerwonej herbaty wymaga kilku kroków, aby napar zachował swoje walory smakowe i zdrowotne.
Czerwoną herbatę należy parzyć w temperaturze 90-95 st. Celsjusza i przez 5 minut pod przykryciem. Należy unikać wrzącej wody, by nie doszło do utraty cennych składników naparu.
Jeśli parzymy herbatę w liściach, wystarczą 2-3 g na jeden kubek. Większa ilość sprawi, iż napar będzie gorzki i intensywny w smaku.
Co istotne - czerwoną herbatę można parzyć kilka razy. Kolejne napary będą delikatniejsze w smaku, ale również zachowają swoje walory zdrowotne. Czerwonej herbaty nie należy dosładzać żadnymi substancjami słodzącymi, nie należy dodawać także mleka i cytryny.
CZYTAJ TAKŻE: