Wpływ diety na kolor zębów. Jak jeść, by zachować biały uśmiech?

epacjent.pl 1 tydzień temu

Białe, zdrowe zęby to wasza wizytówka. choćby przy odpowiedniej higienie jamy ustnej, kolor szkliwa może jednak być daleki od śnieżnej bieli. Często bowiem zapominamy, iż poza nią na odcień zębów wpływa też dieta.

Dlaczego zęby zmieniają kolor?

Naturalny kolor zębów zależy od odcienia zębiny oraz przejrzystości szkliwa. Szkliwo, choć wydaje się gładkie, w rzeczywistości ma mikroskopijne pory, w które mogą wnikać barwniki zawarte w pożywieniu i napojach. Z biegiem czasu pigmenty te gromadzą się i powodują stopniowe żółknięcie zębów. Zmiana koloru może również wynikać z przebarwień zębiny spowodowanych np. lekami, urazami czy starzeniem się.

Dieta a przebarwienia zębów

By zachować biel zębów, powinniście przede wszystkim zachować ostrożność przy spożywaniu niektórych potraw i napojów. Najczęściej zalicza się do nich:

  • kawę: jedna z najczęstszych przyczyn przebarwień. Zawiera garbniki, które łatwo wnikają w strukturę szkliwa. Częste picie kawy – zwłaszcza bez popijania wodą – sprzyja odkładaniu się ciemnych osadów;
  • herbatę: zawiera jeszcze więcej garbników niż kawa. Najmocniej przebarwiają herbaty czarna i czerwona, ale choćby zielona i biała w pewnym stopniu mogą zmieniać odcień szkliwa;
  • czerwone wino: obfituje w taniny, barwniki i kwasy, które jednocześnie osadzają pigmenty i osłabiają szkliwo, czyniąc je bardziej podatnym na przebarwienia.;
  • barwione napoje gazowane: zawierają barwniki i często też kwas fosforowy, które w połączeniu ze sobą mają szczególnie szkodliwe dla zębów działanie;
  • niektóre owoce i warzywa: przede wszystkim jagody, borówki, wiśnie, jeżyny, buraki czy granaty;
  • sosy i przyprawy: zwłaszcza sos sojowy, curry, kurkuma czy koncentrat pomidorowy.

Jak zapobiegać przebarwieniom zębów?

Mimo ich szkodliwego wpływu na zęby, całkowite wyeliminowanie tych produktów nie jest ani konieczne, ani choćby wskazane – zwłaszcza, jeżeli chodzi o owoce, przyprawy i herbatę. Możecie jednak stosować kilka prostych zasad, które pozwolą wam zmniejszyć ryzyko przebarwień zębów:

  • pijcie napoje przez słomkę: w ten sposób ograniczycie kontakt barwników ze szkliwem;
  • popijajcie wodą: po kawie czy winie warto wypić kilka łyków wody, by spłukać pigmenty zanim jeszcze wniknąć w strukturę szkliwa;
  • żujcie gumę bez cukru: pobudza wydzielanie śliny, która pomaga usuwać resztki barwników;
  • regularnie szczotkujcie zęby: najlepiej 30 minut po posiłku. Korzystajcie też z past wybielających.

Kiedy warto rozważyć wybielanie zębów?

Jeśli mimo tego, iż dbacie o dietę i higienę, kolor zębów wyraźnie odbiega od naturalnej bieli, warto rozważyć zabieg wybielania. Na taki krok powinniście zdecydować się, jeśli:

  • osady są głębokie i nie ustępują po profesjonalnym czyszczeniu;
  • żółknięcie zębów wpływa na pewność siebie i komfort w kontaktach z innymi;
  • przebarwienia mają nierównomierny charakter.

Najlepszą metodą jest wybielanie gabinetowe – najszybsze, najskuteczniejsze i najbezpieczniejsze. Pierwsze efekty zobaczycie już po pierwszej wizycie. Na zabieg możecie umówić, się klikając w ten link – wybielanie zębów Warszawa. Sprawdźcie ofertę poradni Demeter i przekonajcie się, jak kilka potrzebujecie, by odzyskać piękny uśmiech i pewność siebie.

Jak widać, dieta ma ogromny wpływ na kolor zębów. Kawa, herbata, czerwone wino, napoje gazowane, ciemne owoce czy sosy mogą stopniowo zmieniać odcień szkliwa. Dzięki odpowiedniej higienie i wprowadzeniu kilku dobrych nawyków możecie znacząco opóźnić ten proces, ale jeżeli przebarwienia są już mocno utrwalone, najskuteczniejszym rozwiązaniem okaże się wybielanie przeprowadzone w gabinecie dentystycznym.

Idź do oryginalnego materiału