Dane Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dowodzą tego, iż depresja znajduje się tuż za podium w kategorii najpoważniejszych chorób na świecie. Jest to niestety jedna z głównych przyczyn samobójstw. Obecnie, przypadłość ta dotyka aż 350 ml ludzi, z czego 4 mln to nasi rodacy. Według ekspertów do roku 2030 depresja będzie najczęściej diagnozowaną jednostką chorobową. Przyczyny pojawienia się tej choroby są różne – stres, zmiany hormonalne u kobiet, leki, uzależnienia itp. A jej leczenie opiera się najczęściej na lekach przeciwdepresyjnych i psychoterapii. Pomocne mogą być też grupy wsparcia. Jak się okazuje, również odpowiednia dieta może być wspomagaczem walki z depresją.
Czy prawidłowe odżywianie ma znaczenie w przypadku leczenia depresji?
Jak już wspomnieliśmy, przyczyny depresji są bardzo różne. Oprócz wymienionych wyżej przykładów badania pokazują, iż czynnikiem związanym z pojawieniem się depresji może być styl życia, a w związku z tym również dieta.
Informacje na ten temat znaleźć można w badaniach umieszczonych na stronie BMC Psychiatry „Lifestyle factors, demographics and medications associated with depression risk in an international sample of people with multiple sclerosis.” Taylor KL, Hadgkiss EJ, Jelinek GA, Weiland TJ, Pereira NG, Marck CH, et al. 2014;14(1):1-12. A także w artykule „Physical activity and the prevention of depression: a systematic review of prospective studies.” American journal of preventive medicine. Mammen G, Faulkner G. 2013;45(5):649-57
Błędne koło choroby - depresja i brak apetytu
Badania wskazują, iż niedobory określonych składników odżywczych mogą przyczyniać się do zwiększenia ryzyka nasilenia się depresji. Niestety choroba ta często determinuje do tego typu niedoborów, w związku z pogarszającym się stanem zdrowia – zarówno fizycznego, jak i psychicznego. Wszak jednym z objawów dodatkowych depresji jest zmniejszenie lub brak apetytu. Jest to błędne koło, które w chorobie ciężko jest zatrzymać.
Składniki odżywcze, których nie powinno zabraknąć w diecie osób z depresją
Zasad zdrowego odżywiania powinni przestrzegać wszyscy. Jednak dla osób walczących z depresją jest to jeszcze ważniejsze. Choroba wyniszcza organizm, dlatego dieta, w której znajdą się owoce i warzywa, pełnoziarniste zboża, nabiał, oleje roślinne, ryby oraz orzechy może pomóc w walce. Dostarczenie wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników jest niezbędne dla organizmu.
Mimo wszystko warto pamiętać, iż w przypadku diety w depresji niektóre składniki odżywcze mają większe znaczenie. A wśród nich należy wymienić:
- witaminę B12;
- kwas foliowy;
- kwasy Omega-3;
- witamina D;
- tryptofan;
- cynk;
- magnez;
- selen;
- polifenol.
Jakiego jedzenia należy się wystrzegać w diecie?
Skoro prawidłowa dieta może wpływać pozytywnie na walkę z chorobą, jaką jest depresja, to warto wziąć pod uwagę to, iż są składniki odżywcze i produkty, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie osób walczących z tą chorobą. Sól, tłuszcze oraz przetworzona żywność to elementy, których należy się wystrzegać.
Warto wspomnieć jeszcze o cukrze. Badania pokazują, iż stres oksydacyjny, który się zwiększa podczas przyjmowania cukrów ma bezpośredni związek z depresją – „Possible relation between consumption of different food groups and depression.” Grases G, Colom M, Sanchis P, Grases F. BMC psychology. 2019;7(1):1-6. Wyjątkiem w tym przypadku wydaje się być czekolada.
Dieta a depresja – podsumowanie
Choć prawidłowa dieta może faktycznie wpływać na stan samopoczucia, to należy mieć na uwadze to, iż jest to jedynie dodatek do terapii farmakologicznej i/lub psychologicznej. Warto zadbać o to, aby zbilansowana dieta dostarczała wszystkich niezbędnych składników.
W Your Voice. oprócz porad typowo psychologicznych możesz skorzystać również z usług psychodietetyczki oraz usług dietetyczki dzięki czemu możesz dodatkowo wesprzeć swój proces zdrowienia. Nasi specjaliści oferują możliwość odbycia przedwstępnej 20 minutowej konsultacji online.