Zdrowa dieta powinna obfitować w warzywa i owoce. Na szczególną uwagę zasługuje...melon, o którym nie pamiętamy zimą, a szkoda. Ten owoc, spokrewniony z ogórkiem, jest niskokaloryczny i wykazuje adekwatności przeczyszczające. Zacznij uzupełniać nim posiłki, a gwałtownie zauważysz spadek wagi.
Melon owocem idealnym na odchudzanie
Melon jest jednoroczną rośliną dyniowatą, balansującą smakiem pomiędzy ogórkiem, a arbuzem. Może być słodki albo lekko gorzki - w zależności od odmiany. Zapewnia orzeźwienie w trakcie upalnych dni, jednak warto go jeść przez cały rok.
Melon składa się aż w 90% z wody i jest niskokaloryczny - w 100 g ma jedynie 33 kalorie. Dużą rolę w procesie odchudzania odgrywa cytrulina, będąca aminokwasem, przyspieszającym spalanie tłuszczu.
Ten owoc pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów również dzięki adekwatnościom oczyszczającym, detoksykacyjnym i moczopędnym. Zmniejsza apetyt oraz wspiera usuwanie nadmiaru płynów z organizmu.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Co zrobić, aby miód nie stracił swoich wartości odżywczych? Pamiętaj o tym
Melon nie tylko na odchudzanie. Inne adekwatności zdrowotne owocu
Melon wpływa pozytywnie na wzrok, skórę, włosy i paznokcie. Poza tym działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ze względu na zawartość karotenoidów wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Ten owoc ma w swoim składzie duże ilości witaminy C, dlatego wzmacnia odporność, tym samym zapobiegając infekcjom. Znajdziemy w nim również dużo potasu, za pomocą którego pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Z kolei błonnik wspomaga trawienie i przynosi ulgę w zaparciach.
Melon warto wdrożyć do diety nie tylko ze względu na odchudzanie, ale też na ułatwianie zasypiania, poprawę koncentracji i nastroju.
Jak jeść melona i do czego go dodawać?
Melona możemy jeść samodzielnie. Wystarczy przekroić go na pół i wydrążyć pestki łyżką. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokroić owoc w ćwiartki i w ten sposób wyjadać jego miąższ.
Melon stanowi wspaniały dodatek do jogurtów, naleśników czy owsianek. Możemy też zrobić z niego zdrową przekąskę, zawijając jego kawałki w szynkę parmeńską.
Ten owoc jest świetny jako składnik orzeźwiających sałatek owocowych. Można go również zmiksować na pyszne smoothie lub przygotować z niego chłodnik z dodatkiem mięty i limonki. Doskonale komponuje się też z serami, tworząc eleganckie przystawki na przyjęcia.
Zobacz też:
Zamiast do kosza, wrzuć do pralki. Niepozorne resztki usuwają plamy i wybielają lepiej niż ACE
Tak gwałtownie usuniesz plamy z sosu pomidorowego. Trik zdradziła mi babcia
Tak zredukujesz widoczność pajączków na nogach. Wystarczy ta apteczna maść