Witamina D zwiększa skuteczność chemioterapii w leczeniu raka piersi

termedia.pl 3 dni temu
Zdjęcie: 123RF


Jak wynika z brazylijskiego badania, które publikuje czasopismo „Nutrition and Cancer”, zażywanie suplementów z witaminą D może zwiększyć skuteczność chemioterapii w leczeniu kobiet z rakiem piersi.



Naukowcy z Facultad de Medicina de Botucatu Universidade Estadual Paulista „Júlio de Mesquita Filho” w São Paulo w Brazylii doszli do takich wniosków po przebadaniu 80 kobiet z rakiem piersi, po 45. roku życia. Zakwalifikowano je do tzw. chemioterapii neoadjuwantowej, która polega na podawaniu leków cytotoksycznych przed operacją wycięcia guza, co ma zwiększyć skuteczność leczenia.

Przed rozpoczęciem chemioterapii podzielono je na dwie grupy: 40 z nich zażywało codziennie 2 tys. jednostek międzynarodowych (200 IU) witaminy D, podczas gdy pozostałe 40 otrzymywało placebo. Po sześciu miesiącach stosowania chemioterapii okazało się, iż w grupie stosującej jednocześnie suplementację witaminą D choroba wycofała się u 43 proc. kobiet, podczas gdy w grupie stosującej placebo odsetek ten wynosił 24 proc.

– choćby w takiej małej grupie pacjentek mogliśmy zaobserwować znaczne różnice w odpowiedzi na chemioterapię. W dodatku dawkowanie witaminy D zastosowane w badaniu jest poniżej docelowej dawki stosowanej w celu skorygowania niedoborów tej witaminy – zwykle 50 tys. IU tygodniowo – skomentował jeden ze współautorów pracy, Eduardo Carvalho-Pessoa.

Większość uczestniczek badania miała stwierdzony silny niedobór witaminy D w organizmie – mniej niż 20 nanogramów na 1 ml krwi (w niektórych laboratoriach 50 nmol/l). Za optymalny uznaje się poziom równy lub wyższy niż 30–50 ng/ml.

Jak wyjaśnił Carvalho-Pessoa, w trakcie suplementacji poziom witaminy D we krwi pacjentek systematycznie wzrastał. W jego ocenie wyniki najnowszego badania są zachęcające i uzasadniają planowanie dalszych badań w większej grupie pacjentek.

Witamina D jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów i układów naszego organizmu, w tym układu odporności. Głównym jej źródłem jest skóra, która produkuje witaminę D w odpowiedzi na ekspozycję na promienie słoneczne. Do produktów żywnościowych, które mogą dostarczać witaminy D, zalicza się przede wszystkim tłuste ryby morskie, ale też jaja czy grzyby. Dieta pokrywa jednak tylko niewielką część zapotrzebowania na ten związek.

Zgodnie z najnowszymi zaleceniami (Aktualne zalecenia w Polsce dotyczące suplementacji witaminy D; Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu 2023 r.) dorosłym w wieku 19–75 lat rekomenduje się przyjmowanie 1000–2000 IU witaminy D dziennie. Autorzy rekomendacji zwracają uwagę, iż kąpiele słoneczne przez 15–30 min dziennie z niezakrytymi przedramionami i nogami w godzinach 10–15 od początku maja do końca września mogą być wystarczające, ale dodatkowa suplementacja w tej dawce jest rekomendowana i bezpieczna.

Nadmiar witaminy D może prowadzić do hiperkalcemii, tj. zbyt wysokiego poziomu wapnia w organizmie. Może to powodować takie objawy, jak nudności i wymioty, osłabienie, bóle kości, zaparcia, problemy z pamięcią, a choćby stany padaczkowe oporne na leczenie.

Idź do oryginalnego materiału