Witamina B7

fizjoterapeuty.pl 1 rok temu

Witamina B7 (inaczej: biotyna, witamina H, koenzym R) w niewielkim stopniu syntezują ją bakterie jelitowe, jednak nie są to ilości pokrywające dzienne zapotrzebowanie. Powinna być dostarczana wraz z pokarmem, a w niektórych okolicznościach wskazana jest choćby suplementacja.

Witamina B7 – charakterystyka

Witamina B7 należy do witamin z grupy B. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. To związek heterocykliczny, zawierający pierścień tiofenowy oraz imidazolowy, a także pięciowęglowy łańcuch boczny zakończony grupą karboksylową. W reakcjach karboksylacji witamina ta funkcjonuje jako przenośnik cząsteczek dwutlenku węgla. W tej postaci nosi nazwę karboksybiotyny.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B7

Dzienne zapotrzebowanie na ten związek uznaje się za niskie, ponieważ wynosi około 0,1 mg na dobę. Wzrasta u kobiet w ciąży oraz u osób przewlekle stosujących niektóre leki.

Witamina B7 – działanie

Często nazywa się ją czynnikiem niezbędnym do zachowania skóry w prawidłowym stanie, ponieważ chroni ją przed łojotokiem i zapaleniami. Rolę tę odgrywa znacznie silniej w połączeniu z witaminą A, witaminą B2 oraz witaminą B6. Ponadto wpływa na adekwatny stan włosów i chroni przed ich wypadaniem czy siwieniem. Dodatkowo witamina B7:

  • bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów;
  • jest przenośnikiem ditlenku węgla w różnych procesach przemiany materii;
  • wraz z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny (związek odpowiedzialny za krzepliwość krwi);
  • jest elementem niezbędnym do syntezy kwasu askorbinowego;
  • łagodzi bóle mięśni.

Witamina ta zwykle wchodzi w skład suplementów diety zawierających kompleks witamin z grupy B czy innych preparatów wielowitaminowych. Nie stwierdzono jej toksycznego działania, zalicza się więc do bezpiecznych, choćby w większych dawkach.

Witamina B7 – źródła

Dobrym źródłem biotyny są produkty spożywcze takie jak wątroby zwierzęce i drożdże. Jej duże ilości można również znaleźć w takich produktach jak:

  • czekolada;
  • kalafior;
  • grzyby;
  • mleko;
  • groch;
  • jaja (szczególnie w żółtkach).

Jak wspomniano we wstępie, pewne ilości witaminy B7 mogą być syntezowane przez prawidłowo funkcjonującą mikroflorę jelitową.

Niedobór witaminy B7

Niedobór witaminy B7 powoduje:

  • zmiany skórne;
  • wypadanie włosów;
  • bóle mięśniowe;
  • ogólne osłabienie organizmu;
  • pogorszenie metabolizmu tłuszczów;
  • depresję.

Należy pamiętać, iż spożywanie surowych jaj znacznie obniża biodostępność witaminy B7. Zmniejszenie przyswajania obserwuje się także w przypadku podaży estrogenów, sulfonamidów czy alkoholu. W tych sytuacjach rośnie ryzyko niedoboru witaminy B7. Warto jednak wiedzieć, iż niedobory w populacji ogólnej spotykane są stosunkowo rzadko. Wpływa na to niskie dzienne zapotrzebowanie oraz ogólna dostępność tej witaminy w popularnych produktach spożywczych.

Suplementacja biotyny

Pacjenci leczeni sulfonamidami wymagają większego spożycia biotyny – choćby o 25 mcg dziennie. Wskazane jest także podawanie suplementów biotyny mężczyznom z objawami łysienia oraz kobietom ze znacznie wyniszczonymi włosami. Poziom biotyny obniża się stopniowo u kobiet w ciąży, co powoduje mniejszą masę płodu. Warto zatem suplementować witaminę B7 w ciąży. Przemawia za tym również fakt, iż uzupełnianie jej w czasie ciąży poprawia stan psychiczny u kobiety. Biotyna z suplementów diety jest całkowicie przyswajalna.



Polecane produkty:
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis – alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej...
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej...

Bibliografia

  1. Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
  2. Zając M., Witaminy i mikroelementy, Wydawnictwo Kontekst, Poznań 2000.
Idź do oryginalnego materiału