Witamina B7 (inaczej: biotyna, witamina H, koenzym R) w niewielkim stopniu syntezują ją bakterie jelitowe, jednak nie są to ilości pokrywające dzienne zapotrzebowanie. Powinna być dostarczana wraz z pokarmem, a w niektórych okolicznościach wskazana jest choćby suplementacja.
Witamina B7 – charakterystyka
Witamina B7 należy do witamin z grupy B. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. To związek heterocykliczny, zawierający pierścień tiofenowy oraz imidazolowy, a także pięciowęglowy łańcuch boczny zakończony grupą karboksylową. W reakcjach karboksylacji witamina ta funkcjonuje jako przenośnik cząsteczek dwutlenku węgla. W tej postaci nosi nazwę karboksybiotyny.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę B7
Dzienne zapotrzebowanie na ten związek uznaje się za niskie, ponieważ wynosi około 0,1 mg na dobę. Wzrasta u kobiet w ciąży oraz u osób przewlekle stosujących niektóre leki.
Witamina B7 – działanie
Często nazywa się ją czynnikiem niezbędnym do zachowania skóry w prawidłowym stanie, ponieważ chroni ją przed łojotokiem i zapaleniami. Rolę tę odgrywa znacznie silniej w połączeniu z witaminą A, witaminą B2 oraz witaminą B6. Ponadto wpływa na adekwatny stan włosów i chroni przed ich wypadaniem czy siwieniem. Dodatkowo witamina B7:
- bierze udział w metabolizmie białek i tłuszczów;
- jest przenośnikiem ditlenku węgla w różnych procesach przemiany materii;
- wraz z witaminą K uczestniczy w syntezie protrombiny (związek odpowiedzialny za krzepliwość krwi);
- jest elementem niezbędnym do syntezy kwasu askorbinowego;
- łagodzi bóle mięśni.
Witamina ta zwykle wchodzi w skład suplementów diety zawierających kompleks witamin z grupy B czy innych preparatów wielowitaminowych. Nie stwierdzono jej toksycznego działania, zalicza się więc do bezpiecznych, choćby w większych dawkach.
Witamina B7 – źródła
Dobrym źródłem biotyny są produkty spożywcze takie jak wątroby zwierzęce i drożdże. Jej duże ilości można również znaleźć w takich produktach jak:
- czekolada;
- kalafior;
- grzyby;
- mleko;
- groch;
- jaja (szczególnie w żółtkach).
Jak wspomniano we wstępie, pewne ilości witaminy B7 mogą być syntezowane przez prawidłowo funkcjonującą mikroflorę jelitową.
Niedobór witaminy B7
Niedobór witaminy B7 powoduje:
- zmiany skórne;
- wypadanie włosów;
- bóle mięśniowe;
- ogólne osłabienie organizmu;
- pogorszenie metabolizmu tłuszczów;
- depresję.
Należy pamiętać, iż spożywanie surowych jaj znacznie obniża biodostępność witaminy B7. Zmniejszenie przyswajania obserwuje się także w przypadku podaży estrogenów, sulfonamidów czy alkoholu. W tych sytuacjach rośnie ryzyko niedoboru witaminy B7. Warto jednak wiedzieć, iż niedobory w populacji ogólnej spotykane są stosunkowo rzadko. Wpływa na to niskie dzienne zapotrzebowanie oraz ogólna dostępność tej witaminy w popularnych produktach spożywczych.
Suplementacja biotyny
Pacjenci leczeni sulfonamidami wymagają większego spożycia biotyny – choćby o 25 mcg dziennie. Wskazane jest także podawanie suplementów biotyny mężczyznom z objawami łysienia oraz kobietom ze znacznie wyniszczonymi włosami. Poziom biotyny obniża się stopniowo u kobiet w ciąży, co powoduje mniejszą masę płodu. Warto zatem suplementować witaminę B7 w ciąży. Przemawia za tym również fakt, iż uzupełnianie jej w czasie ciąży poprawia stan psychiczny u kobiety. Biotyna z suplementów diety jest całkowicie przyswajalna.
Polecane produkty:
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis – alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej... | |
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Strunz U., Witaminy – czy i dlaczego pomagają, Wydawnictwo Vital, Białystok 2019.
- Zając M., Witaminy i mikroelementy, Wydawnictwo Kontekst, Poznań 2000.