Wirusolog poleca idealną zupę na jesień. „Turecki rosół” stawia na nogi i dodaje energii

zdrowie.wprost.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: „Turecki rosół” Źródło: Pixabay / Anestiev


Jaka jest najlepsza zupa na jesień? Wirusolog Tomasz Dzieciątkowski poleca danie, które doskonale sprawdza się w okresie wzmożonych infekcji. Syci, wzmacnia odporność i wspomaga regenerację organizmu. Zrobisz je z łatwością z kilku prostych składników.


Dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski jest wirusologiem oraz mikrobiologiem. Wykłada na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Dzieli się swoją wiedzą nie tylko ze studentami. Aktywnie działa też w mediach społecznościowych. W postach wyjaśnia różne zagadnienia związane m.in. ze szczepieniami. Publikuje też różne przepisy na zdrowe i pożywne dania. Niedawno podzielił się recepturą na kremalı tavuk çorbasi, czyli turecki rosół. Zobacz, jak ją przyrządzić.


Jak zrobić sycącą i zdrową zupę na jesień?


Kremalı tavuk çorbasi to – jak pisze dr hab. n. med. Tomasz Dzieciątkowski – „rodzaj poczciwego rosołu, który zajmuje szczególne miejsce wśród tureckich przepisów na zupy”. Sama receptura jest dość prosta i przygotowanie dania z pewnością nie sprawi większych trudności, choćby mniej doświadczonym kucharzom.
Idź do oryginalnego materiału