Wiosną pij zamiast herbaty. Wycisza stany zapalne, obniża ciśnienie i wspomaga trawienie

zdrowie.interia.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych roślin. Można ją znaleźć praktycznie wszędzie - na leśnych polanach, w parkach, a choćby między płytami chodnikowymi. Warto wiedzieć, iż pokrzywa to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. Najwięcej cennych składników zawierają wiosenne liście pokrzywy, które zbierane są na przełomie kwietnia i maja. Jak przygotować napar z pokrzywy i dlaczego warto go pić? Odpowiadamy.


Pokrzywa - co to za roślina?


Pokrzywa to wieloletnia roślina o silnych podziemnych rozłogach. Jest znana głównie ze swoich adekwatności leczniczych. Cała roślina pokryta jest krótkimi włoskami szczeciniastymi i dłuższymi włoskami parzącymi zawierającymi kwas mrówkowy. Włoski parzące zawierają krzemionkę. Przy kontakcie górna cienka część włoska przesycona krzemionką odłamuje się i wówczas szyjka wbija się w ciało, a znajdujący się we włosku kwas mrówkowy przenika do skóry, powodując powstawanie bąbli, zaczerwienienie i swędzenie skóry.


Pokrzywa może osiągać wysokość od 30 do 150 centymetrów. Kwitnie zwykle od wiosny do jesieni, ale dokładny czas kwitnienia może różnić się w zależności od klimatu i warunków lokalnych. Najlepszym czasem na zbieranie pokrzywy jest wczesna wiosna, gdy roślina jest młoda i pełna witamin.Reklama


Pokrzywa jest rozpowszechniona prawie na całej kuli ziemskiej, głównie w klimacie umiarkowanym. W Polsce jest rośliną pospolitą, rośnie w skupiskach, przy zabudowaniach, w ogrodach, pod płotami, przy drogach czy na łąkach.
Surowcem zielarskim jest liść oraz korzeń pokrzywy.


Kiedy zbierać młodą pokrzywę?


Młodą pokrzywę najlepiej jest zbierać wiosną, jeszcze przed kwitnieniem rośliny. Przełom kwietnia i maja to czas, kiedy wykazuje najwięcej działań prozdrowotnych.


Co zawiera pokrzywa?


Liście pokrzywy zawierają m.in.:
barwniki roślinne (m.in. chlorofil, ksantofil i beta-karoten), witaminę K, witaminę C, witaminy z grupy B (B2 i B6), garbniki, aminy, kwasy organiczne, flawonoidy, karotenoidy, ślady olejku eterycznego, wapń, żelazo, potas, krzem, fosfor, siarkę.


Pokrzywa - pięć powodów, dla których warto ją pić


Pokrzywa to jedna z najstarszych i najbardziej cenionych roślin leczniczych, wykorzystywana już w starożytności. Jej adekwatności były dobrze znane i doceniane przez Hipokratesa, Dioskurydesa i Pliniusza. W tamtych czasach stosowano ją m.in. jako lek przyspieszający gojenie owrzodzeń i zatrzymujący krwawienia.
Pokrzywa i jej działanie moczopędne
Pokrzywa działa moczopędnie, ściągająco, rozkurczowo, przeciwbiegunkowo, przeciwcukrzycowo, przeciwzapalnie i tonizująco. Związki bioaktywne obecne w pokrzywie, takie jak flawonoidy, mają wpływ na układ moczowy, stymulując nerkowe usuwanie wody i elektrolitów. Dzięki temu pokrzywa może wspomagać detoksykację organizmu, eliminując nadmiar płynów i potencjalnie wspierając zdrowie nerek i układu moczowego.


Pokrzywa na przemianę materii
Pokrzywa poprawia przemianę materii, wpływa korzystnie na układ pokarmowy. Jest stosowana w leczeniu biegunek, schorzeń wątroby oraz stanów zapalnych jelit. Warto również pamiętać, iż pokrzywa posiada adekwatności krwiotwórcze i sprzyja produkcji czerwonych krwinek.
Pokrzywa na alergie
Pokrzywa wspomaga detoksykację organizmu, pomaga w przypadku dolegliwości związanych z układem moczowym oraz może przyczynić się do redukcji wysokiego ciśnienia krwi. Dodatkowo, młode pędy pokrzywy mogą być korzystne w łagodzeniu objawów alergicznych, takich jak łzawienie oczu i nieżyt nosa.
Pokrzywa i działanie przeciwzapalne
Pokrzywa wykazuje również adekwatności przeciwzapalne, które mogą być efektywne w zwalczaniu stanów zapalnych skóry i stawów, a także w łagodzeniu bólu wywołanego przez urazy mechaniczne.
Pokrzywa na skórę i paznokcie
Spożywanie młodych pędów pokrzywy może korzystnie wpłynąć na wygląd i kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki dostarczeniu odpowiednich witamin i minerałów (w tym bardzo ważnego krzemu) może poprawić ich stan. Paznokcie i włosy stają się mocniejsze i mniej podatne na łamliwość, a skóra nabiera promiennego wyglądu. Dodatkowo, adekwatności antyoksydacyjne pokrzywy mogą pomóc w zwalczaniu trądziku i zapobiegać przedwczesnemu starzeniu się skóry.


Jak pić pokrzywę?


Napar z pokrzywy
Napar z pokrzywy można wykonać z suszonych lub świeżo zerwanych liści. W celu wykonania herbaty pokrzywowej należy zalać czubatą łyżeczkę przygotowanego zioła wrzącą wodą. jeżeli używamy pokrzywy suszonej, napój należy parzyć przez ok. 2 minuty. Dłużej pozostawiony będzie miał większe adekwatności moczopędne. Świeże liście pokrzywy parzymy jeszcze krócej, ok. pół minuty. Herbatę można pić na czczo, maksymalnie dwa razy dziennie.
Odwar z liści pokrzywy
1 łyżkę liści zalać szklanką wody i gotować delikatnie pod przykryciem przez 5 minut. Odstawić na 15 minut, przecedzić i pić po pół szklanki 2-3 razy dziennie, jako środek moczopędny, odtruwający, zwiększający wydzielanie soku trzustkowego, stymulujący trawienie i poprawiający przemianę materii.


Pokrzywa - przeciwwskazania


Spożywanie pokrzywy może przynieść liczne korzyści dla zdrowia, ale należy pamiętać, iż może również wywierać negatywny wpływ. adekwatności moczopędne pokrzywy mogą prowadzić do wypłukiwania składników odżywczych z organizmu, co może skutkować niedoborami soli mineralnych i witamin.


Picie naparu z młodych pędów pokrzywy może również spowodować obniżenie poziomu cukru we krwi oraz nadmierny wzrost poziomu żelaza w organizmie. Dlatego picia naparu z pokrzywy nie zaleca się diabetykom, którzy przyjmują leki przeciwcukrzycowe.
Przeciwwskazaniem do picia naparu z pokrzywy będzie również obecność torbieli i polipów w drogach rodnych, krwotoki z dróg rodnych, nowotwory macicy oraz alergia na pokrzywę lub inne rośliny z rodziny pokrzywowatych.
Przed rozpoczęciem regularnego spożywania pokrzywy w celach leczniczych najlepiej skonsultować się z lekarzem, zwłaszcza jeżeli istnieją jakiekolwiek problemy zdrowotne lub przyjmowane są leki.
Źródło:
Mateusz Emmanuel Senderski: Prawie wszystko o ziołach i ziołolecznictwie.
CZYTAJ TAKŻE:
Wzdęcia i gazy złagodzi dobrze znany napar. Dosłownie uspokoi jelita
Usprawnia trawienie i metabolizm, zapobiega wzdęciom. Choć gorzka, warto pić z niej napar
Polacy pokochali tę "herbatę". Dostarcza magnezu, obniża cukier i ciśnienie
Idź do oryginalnego materiału