Wielu Polaków nie używa tego oleju w kuchni, a szkoda. To skarbnica cennych adekwatności

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Olej roślinny i por Źródło: Shutterstock / New Africa


Por to popularny składnik sałatek i zup. kilka osób wie, iż można wykorzystać to warzywo do zrobienia nietypowej wersji oleju. Jej przygotowanie nie wymaga dużego wysiłku. Bez trudu poradzisz sobie z tym zadaniem, a przy okazji sporo zaoszczędzisz.


Olej z porem ma cenne adekwatności. Zawiera wiele witamin i minerałów, między innymi: potas, wapń, fosfor, sód, żelazo i magnez. Ma w swoim składzie inulinę, która jest uznawana za naturalny prebiotyk. Wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego, usprawnia perystaltykę jelit i wzmacnia odporność organizmu. Jest źródłem antyoksydantów. Związki te unieszkodliwiają wolne rodniki i przeciwdziałają przedwczesnemu starzeniu się komórek. Zmniejszają też ryzyko wystąpienia wielu chorób, na przykład miażdżycy, udaru czy schorzeń nowotworowych.


W dodatku olej porowy reguluje ciśnienie tętnicze krwi, obniża poziom „złego cholesterolu”. Wspiera układ sercowo-naczyniowy. Wywiera pozytywny wpływ na układ nerwowy. Jednocześnie jest produktem niskokalorycznym – 100 mililitrów dostarcza zaledwie 29 kcal. Może więc być bez przeszkód spożywany przez osoby na diecie redukcyjnej.


Niestety w Polsce rzadko sięgamy po olej porowy. Po części dzieje się tak przez to, iż mało kto o nim słyszał. Z drugiej strony barierą może być jego cena. Produkt kupiony w sklepie to spory wydatek. Ceny butelki o pojemności 250 mililitrów zaczynają się od około 30 złotych. Dlatego, chcąc korzystać z cennych adekwatności oleju z porem, warto zrobić go w domu.


Jak zrobić olej z porem w domu?


Do zrobienia oleju z porem wystarczą dwa składniki. Przygotuj też blender, gazę, sitko, miskę garnek i słoik lub buteleczkę. Cały proces jest bardzo prosty, choć wymaga czasu i cierpliwości. Ze 100 gramów liści pora uzyskasz około 40 mililitrów oleju. Choć wiele zależy od jakości samego warzywa.
Idź do oryginalnego materiału