Wegańskie jajka na twardo z kurkumą. Przepis na ten przysmak

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wegańskie jajka Źródło: Wikimedia Commons


Wegańskie jajka z dodatkiem kurkumy mogą do złudzenia przypominać kurze jajka na twardo, jeżeli przyrządzisz je według tego przepisu. Są przysmakiem nie tylko osób na diecie.


Osoby, które nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego z wyboru i te uczulone na białko jajka kurzego, nie muszą rezygnować z przysmaku, jakim są jajka na twardo. Inspiracją do tego przepisu był produkt singapurskiej firmy, który do złudzenia przypomina zarówno smakiem jak i wyglądem kurze jajka na twardo. Głównym składnikiem wegańskich jajek na twardo jest czarna sól kala namak, która w smaku przypomina jajka. Jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, a choćby w supermarketach. Oprócz tego do ich przygotowania będą potrzebne: śmietanka sojowa, ugotowane ziemniaki, płatki drożdżowe, agar (substancja żelująca) oraz kurkuma. Trzeba zaopatrzyć się też w silikonowe foremki do gotowania jajek na twardo.
Idź do oryginalnego materiału