Płatki owsiane to świetny wybór na pożywne śniadanie z kilku powodów. Po pierwsze, są one bogate w błonnik, który sprzyja prawidłowej pracy jelit oraz utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas. Dodatkowo płatki owsiane zawierają także ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez czy witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Choć zalet mają całą masę, to ich jedzenie może się po prostu po jakimś czasie znudzić. Wtedy warto sięgnąć po ciekawą i pyszną alternatywę – chodzi o płatki ryżowe.
Jak przygotować płatki ryżowe na śniadanie?
Płatki ryżowe można dowolnie skomponować z różnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy, migdały, miód, nasiona chia czy wiórki kokosowe lub cynamon. Takie płatki ryżowe przygotowuje się naprawdę błyskawicznie – będą więc doskonałą śniadaniową propozycja dla tych, którym brakuje czasu o poranku. To zdrowe i sycące śniadanie, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie, idealnie sprawdzi się jako zamiennik płatków owsianych czy kukurydzianych. Płatki ryżowe można ugotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Dobrym pomysłem jest też zmieszanie ich z jogurtem. Możecie dodawać je również do różnego rodzaju koktajli.