Wcinam te płatki zamiast owsianki. Ich smak jest obłędny, a śniadanie mam gotowe w kilka minut

zdrowie.wprost.pl 5 miesięcy temu
Zdjęcie: Płatki ryżowe na mleku z bananem i orzechami Źródło: freepik/ autor: Freepik


Jeśli macie dość klasycznej owsianki, to koniecznie spróbujcie pysznej alternatywy w postaci płatków ryżowych. Takie śniadanie nie tylko jest sycące, ale też będzie doskonałym zastrzykiem energii o poranku.


Płatki owsiane to świetny wybór na pożywne śniadanie z kilku powodów. Po pierwsze, są one bogate w błonnik, który sprzyja prawidłowej pracy jelit oraz utrzymaniu uczucia sytości przez dłuższy czas. Dodatkowo płatki owsiane zawierają także ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, magnez czy witaminy z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Choć zalet mają całą masę, to ich jedzenie może się po prostu po jakimś czasie znudzić. Wtedy warto sięgnąć po ciekawą i pyszną alternatywę – chodzi o płatki ryżowe.


Jak przygotować płatki ryżowe na śniadanie?


Płatki ryżowe można dowolnie skomponować z różnymi dodatkami, takimi jak świeże owoce, orzechy, migdały, miód, nasiona chia czy wiórki kokosowe lub cynamon. Takie płatki ryżowe przygotowuje się naprawdę błyskawicznie – będą więc doskonałą śniadaniową propozycja dla tych, którym brakuje czasu o poranku. To zdrowe i sycące śniadanie, które warto uwzględnić w swojej codziennej diecie, idealnie sprawdzi się jako zamiennik płatków owsianych czy kukurydzianych. Płatki ryżowe można ugotować zarówno na wodzie, jak i na mleku. Dobrym pomysłem jest też zmieszanie ich z jogurtem. Możecie dodawać je również do różnego rodzaju koktajli.
Idź do oryginalnego materiału