Wcale nie musicie wyrzucać zwiędniętych szparagów. Istnieje prosty sposób na ich uratowanie

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Szparagi Źródło: Fotolia / Ratuszynski.com


Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Możemy wtedy do woli cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Co jednak gdy trafią nam się lekko zwiędnięte szparagi? Jest dla nich ratunek.


Szparagi to bogactwo witamin i składników mineralnych, korzystnie wpływają na organizm, ale są też wyjątkowo smaczne. Wiosną pojawiają się w sklepach i na targach. Ci, którzy są ogromnymi fanami tego warzywa, kupują czasami „na zapas”. Wtedy nieopatrznie można wziąć kilka pęczków i nie zauważyć, iż jeden z nich jest zwiędnięty. Istnieje jednak sposób na jego uratowanie.


Zwiędnięte szparagi – jak je uratować?


Szparagi to warzywo, które wyjątkowo gwałtownie traci swoją jędrność i świeżość. o ile po powrocie do domu okaże się, iż kupiliście szparagi, które nie są pierwszej świeżości – pora rozpocząć „akcję ratunkową”, dzięki której warzywa wcale nie będą musiały wylądować w koszu. Gdy na szparagach widoczny jest wyraźny ślad po gumce, a po wyjęciu z pęczka opadają, wystarczy, iż ułamiecie je przy zgrubiałej końcówce, a następnie włożycie do naczynia z zimną wodą. Po około 1-2 godzinach szparagi znowu odzyskają swoją świeżość. Pamiętajcie jednak, iż w sytuacji, gdy szparagi są już po prostu nieświeże – mogą zaszkodzić tak jak każde inne warzywo. o ile są spleśniałe – koniecznie je wyrzućcie.


Jak rozpoznać świeże szparagi?


Choć dla doświadczonych smakoszy tego warzywa, kupienie świeżych szparagów to żadna trudność, to ci, którzy dopiero zaczynają je przyrządzać – mogą mieć z tym problem. Na co zwracać uwagę, wybierając ten przysmak? Przede wszystkim przyjrzyjcie się końcówkom – gdy są świeże, będą wydawać charakterystyczny, skrzypiący dźwięk podczas pocierania ich o siebie. Powinny być zdrewniałe, nie może być na nich też śladów pleśni. Muszą także łatwo się łamać – charakterystyczną cechą świeżych szparagów jest kruchość.


Bardzo ważne jest również, by główki szparagów nie były poszarpane i nie opadały – muszą być zamknięte i mieć jasną barwę. Warzywo powinno być też jędrne – wiotkość i brak elastyczności to sygnał, iż nie jest ono najświeższe. Z kolei jeżeli szparagi są długie i ciemne – oznacza to, iż są przerośnięte.


Jak odpowiednio przechowywać szparagi?


Żeby szparagi pozostały świeże, dobrym pomysłem jest umieszczenie ich w wazonie, słoiku (lub wysokiej szklance) wypełnionym lodowatą wodą. W ten sposób będą świeże choćby przez 3-4 dni. Wcześniej skróćcie końcówki o koło 2-3 cm. Pamiętajcie, żeby nie przechowywać ich na blacie w kuchni przez dłuższy czas (powyżej kilku godzin) – jeżeli będą leżeć w nasłonecznionym miejscu, to gwałtownie stracą swoją jędrność, nie będą też już tak smaczne. Żeby wydobyć z tego warzywa wszystkie walory smakowe, ważne jest też jego odpowiednie przygotowanie – sprawdźcie, jak ugotować szparagi.


Czy można mrozić szparagi?


Szparagi są dostępne przez dość krótki czas, dlatego dobrym pomysłem będzie ich zamrożenie. Czy jednak można to zrobić? Tak, jest to całkowicie dozwolone. W tym celu najlepiej jednak wybrać cienkie i „niezdrewniałe” szparagi. Wcześniej musicie je też dokładnie umyć i osuszyć. Przed zamrożeniem obierzcie ze skórki około 1/3 dolnej części łodygi. Dobrym pomysłem jest też zblanszowani tych warzyw. jeżeli planujecie zamrozić białe szparagi – musicie je wcześniej obrać. Później przełóżcie je do foliowej torebki i umieśćcie w zamrażalniku. Mogą tam być przechowywane choćby przez 10 miesięcy. Należy jednak pamiętać, iż po rozmrożeniu szparagi stracą sporo wody, przez co nie będą się nadawały do wszystkich potraw. Z kolei żeby je rozmrozić – wystarczy wyjąć je z zamrażalnika i ugotować w wodzie.
Idź do oryginalnego materiału