Warto jeść mięso drobiowe. Poznaj przepis na idealnego pieczonego kurczaka w całości

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Pieczony kurczak Źródło: Shutterstock


Jeśli nie wiesz, co podać na obiad, a chcesz, żeby danie wszystkim smakowało, przygotuj rumianego i chrupiącego pieczonego kurczaka. Mięso drobiowe jest dobrym źródłem białka, witamin i minerałów, szczególnie jeżeli uda ci się kupić kurczaka z chowu ekologicznego. Dowiedz się jak upiec idealnego kurczaka


Według obecnych zaleceń lekarzy powinniśmy zjadać ok. pół kilograma mięsa tygodniowo, jednak przede wszystkim ograniczenia te dotyczą czerwonego mięsa takiego jak wieprzowina i wołowina. Białe mięso, do którego zaliczamy kurczaka, jest uważane za zdrowsze, ze względu na niższą kaloryczność i mniejsze ilości zawartych w nim nasyconych kwasów tłuszczowych. jeżeli decydujemy się na zakup kurczaka, najlepiej wybrać takiego ze sprawdzonej hodowli lub z chowu ekologicznego.


Wartości odżywcze kurczaka


Drób jest źródłem wartościowego białka i aminokwasów, których nasz organizm potrzebuje do procesów życiowych. Jednym z zawartych w tym mięsie aminokwasów jest tryptofan, który bierze udział w produkcji serotoniny, hormonu wpływającego pozytywnie na nasz nastrój i regulującego apetyt oraz melatoniny, która umożliwia dobry i spokojny sen. Kurczak zawiera również dobrze przyswajalne żelazo hemowe, którego braki mogą prowadzić do anemii oraz witaminy z grupy B i minerały takie jak cynk czy miedź. Mięso drobiowe jest niskokaloryczne (100 g to ok. 150 kcal) i lekkostrawne, a więc dobre dla osób dbających o linę i uprawiających sport. Jest to też mięso lubiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych.


Ważne zasady związane z mięsem drobiowym


Ze względu na to, iż surowe mięso kurczaka może zawierać szkodliwe bakterie w tym salmonellę, ważne jest, aby zachować szczególną ostrożność przy jego przyrządzaniu. Należy pamiętać, iż bakterie te giną w wyniku obróbki cieplnej, więc nie musimy się obawiać dań odpowiednio upieczonych czy ugotowanych. w tej chwili zaleca się, aby nie myć mięsa kurczaka przed przyrządzeniem, bo istnieje ryzyko, iż chlapiąca woda skazi bakteriami okoliczne powierzchnie. Dodatkowo kurczaki w sprzedaży są już oczyszczone i gotowe do przyrządzania.


Mięso drobiowe warto zamarynować przed pieczeniem, choćby na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Do marynaty dodajemy sól, zioła i przyprawy, dobrze jest też dodać element kwaśny jak cytrynę czy ocet winny oraz odrobinę alkoholu. Na koniec dodajemy też trochę oliwy. Taka marynata sprawi, iż mięso skruszeje i będzie smaczniejsze.


Przepis na idealnego pieczonego kurczaka
Idź do oryginalnego materiału