Wapń (symbol: Ca, łac. calcium) zalicza się do najważniejszych elementów świata żywego i martwego. Stanowi on około 2% masy ludzkiego organizmu. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu, szczególnie w okresie jego intensywnego wzrostu. Wapń zalicza się do makroelementów, czyli związków występujących w ciele ludzkim w dużych ilościach.
Wapń w organizmie człowieka
Całkowita masa omawianego pierwiastka w organizmie ludzkim wynosi około 1-1,5 kg, z czego aż 99% lokalizuje się w kościach – przede wszystkim jako wapń niewymienialny lub trudno wymienialny.
Pulę wapnia ustrojowego tworzy wapń:
- wewnątrzkomórkowy;
- w surowicy krwi;
- w przestrzeni pozakomórkowej i pozanaczyniowej;
- trudno wymienialny lub niewymienialny w tkance kostnej.
Wapń w surowicy krwi wynosi zaledwie 400-520 mg, co w przeliczeniu na organizm dorosłego człowieka daje mniej niż 0,02 mg wapnia ustrojowego. Około 40% z tej puli wiąże się z białkami, głównie albuminami.
Na biodostępność wapnia ma wpływ wiele czynników. Zalicza się do nich głównie wiek, codzienną dietę i ogólnoustrojowe choroby. Należy wiedzieć, iż biodostępność wapnia zwiększa się przy jednoczesnej podaży witaminy D, kazeiny, laktozy bądź aminokwasów.
Dzienne zapotrzebowanie na wapń
Dzienne zapotrzebowanie na wapń było wielokrotnie modyfikowane. w tej chwili uznaje się, iż optymalna dzienna podaż przez dorosłego człowieka powinna wynosić 1000 mg. Kobiety powyżej 50. roku życia i mężczyźni powyżej 70. roku życia powinni zwiększyć tę wartość do 1200 mg, zaś dzieci w okresie dojrzewania (od 9. do 18. roku życia) do 1300 mg. Kobiety w ciąży powinny pamiętać, iż 120 mg wapnia na dobę odkłada się u płodu.
Rola wapnia w organizmie
Wapń odgrywa zasadniczą rolę w sygnalizacji komórkowej, w związku z czym uznaje się go za najistotniejszy informator II rzędu. Poprzez powinowactwo do niektórych kinaz lub specyficznych białek może indukować wiele procesów metabolicznych zachodzących wewnątrz komórki. Ponadto pierwiastek ten uczestniczy w systemie zewnątrzkomórkowego przekazywania sygnałów.
Jony wapnia biorą udział w procesach skurczu mięśni gładkich, mięśni szkieletowych i mięśnia sercowego. W mięśniach poprzecznie prążkowanych aparatem skurczu są miofibryle, zaś jony wapnia warunkują stabilność białek przyłączających – troponiny i miozyny. W przypadku mięśnia sercowego dodatkowo warunkują rozprzestrzenianie się pobudzenia.
Ponadto, wapń:
- wpływa na mechanizm ruchliwości makrofagów i aktywowanie wielu kinaz białkowych, przez co bierze udział w procesach odpornościowych;
- zapoczątkowuje i warunkuje przebieg hemostazy, ponieważ wpływają na zapoczątkowanie procesu krzepnięcia krwi;
- zwiększa aktywność ruchową plemników i przygotowuje je do penetracji osłonki przejrzystej komórki jajowej;
- wpływając na ośrodek termoregulacji w mózgu warunkuje biologiczny termostat organizmu.
Jedną z ważniejszych funkcji wapnia jest wspieranie tkanki kostnej. Stanowi on bowiem istotny składnik nieorganicznej pozakomórkowej struktury kości.
Wykazano również, iż wapń jest niezbędny w zapobieganiu i leczeniu wielu chorób, takich jak nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca typu 2 czy niektóre nowotwory.
Wapń – suplementacja
Suplementację wapnia zaleca się przede wszystkim osobom starszym, a także pacjentom z osteoporozą czy po urazach kostno-stawowych. W prewencji i leczeniu osteoporozy zaleca się stosowanie wapnia w ilości co najmniej 1200 mg/d, ponieważ taka dawka widocznie zmniejsza ryzyko złamań kości. Dostarczenie jej przez osobę dorosłą jest jednak często niemożliwe ze względu na nietolerancję mleka i jego przetworów.
Niedobór wapnia
Długotrwała, zbyt niska podaż wapnia w diecie dzieci i młodzieży może powodować nieprawidłowości w rozwoju, co objawia się:
- opóźnionym ząbkowaniem;
- deformacjami kości;
- wczesną próchnicą;
- późnym chodzeniem;
- nadmierną płaczliwością w nocy;
- nadmierną potliwością;
- niemożnością osiągnięcia szczytowej masy kostnej;
- skrzywieniem kręgosłupa i kończyn dolnych.
Natomiast u osób dorosłych (zwłaszcza u kobiet po menopauzie) zbyt mała podaż wapnia w diecie przyczynia się do rozwoju osteoporozy. Innymi objawami niedoboru u osób dorosłych może być:
- obniżona krzepliwość krwi;
- osłabienie pamięci;
- zawroty głowy;
- bolesne skurcze mięśni;
- drętwienie kończyn;
- bóle pleców i ból nóg;
- bolesne przechodzenie okresu przedmenstruacyjnego.
Przyczyną niedoboru zwykle jest nieodpowiednia podaż wapnia w diecie. Może to być jednak również alkoholizm, celiakia, choroba Leśniowskiego-Crohna czy upośledzone wchłanianie wapnia z różnych innych przyczyn.
Polecane produkty:
Spirulina + Chlorella – naturalne oczyszczanie organizmu
Spirulina i Chlorella to naturalny produkt, który dostarcza witaminy, minerały, a także inne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki odżywcze. Dodatkowo skutecznie wspomaga oczyszczanie organizmu, regulację metabolizmu i wzmacnianie układu … Zobacz więcej... | |
Spirulina 100% naturalna
Spirulina platensis – alga o niebiesko-zielonej barwie. Dostarcza kompleks niezwykle ważnych składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wspomaga regulację metabolizmu … Zobacz więcej... |
Bibliografia
- Marcinowska-Suchowierska E., Sawicka A., Wapń i witamina D w prewencji złamań osteoporotycznych, Postępy Nauk Medycznych, 3/2012.
- Kołłątaj W., Szewczyk L., Gospodarka wapniowa – rola wapnia w organizmie ludzkim, Endokrynologia Pediatryczna, 5/2006.
- Szeleszczuk Ł., Kuras M., Znaczenie wapnia w metabolizmie człowieka i czynniki wpływające na jego biodostępność w diecie, Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego WUM, 3/2014.
- Dolińska B., Mikulska A., Ryszka F., Promotory wchłaniania wapnia, Annales Academiae Medicae Silesiensis, 1/2009.