Kulajda to tradycyjna czeska zupa. Cieszy się dużą popularnością zwłaszcza w południowym regionie kraju. Można ją jednak spotkać również w innych państwach. Chętnie serwują ją słowackie i polskie restauracje. Ma gęstą konsystencję i ciekawy, słodko-kwaśny posmak. Syci, dodaje energii i na długo zapada w pamięć. Jednocześnie zachęca do eksperymentowania, ulepszania tradycyjnej receptury oraz poszukiwania nowych połączeń smakowych. Jakiś czas temu na swój kulinarny „warsztat” wzięła ją sama Ewa Wachowicz.
Jak zrobić kulajdę według przepisu Ewy Wachowicz?
Kulajda doczekała się wielu różnych wersji. Przepis Ewy Wachowicz uwzględnia białe, wytrawne wino (nie znajdziecie go w oryginalnej recepturze). Alkohol podkreśla smak bulionu, a jednocześnie dodaje zupie kwasowości. Spełnia podobną funkcję jak ocet jabłkowy. jeżeli chcecie, możecie śmiało pominąć ten składnik lub znacznie zmniejszyć jego ilość. Dzięki temu nie trzeba będzie długo czekać aż alkohol odparuje, a zupa ugotuje się szybciej. Pamiętajcie, by kulajdy z dodatkiem wina nie serwować dzieciom, kobietom w ciąży oraz innym osobom, które z różnych względów zachowują abstynencję. choćby jeżeli maksymalnie zredukujecie wino, to jego śladowe ilości przez cały czas mogą pozostawać w zupie.