W przepisie na pastę jajeczną wprowadziłam małą zmianę, a zyskałam wiele. Polecam nową recepturę

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Pasta jajeczna Źródło: Shutterstock / webstoodio


Do niedawana do szybkiej pasty na kanapki zawsze dodawałam majonez. Jednak po rozmowie z dietetyczką postanowiłam zmienić ten produkt na coś zdrowszego. Ekspertka poleciła mi jogurt grecki. Poznaj moją recepturę na kanapkową pastę z jajek.


Uwielbiam pastę jajeczną do kanapek – szczególnie na niedzielne śniadanie. Cenią ją sobie za prostotę, smak oraz możliwość szybkiego przygotowania pożywnego posiłku. W moim przepisie zawsze obecny był majonez, ponieważ sprawiał, iż smarowidło było kremowe i miało bardziej wyrazisty smak. Jednak ze względów zdrowotnych majonez musiał zniknąć z mojego jadłospisu. Patent, by zastąpić go w paście jajecznej jogurtem greckim sprzedała mi dietetyczka. Postanowiłam go wypróbować i okazało się, iż to strzał w dziesiątkę. Jest nie tylko zdrowsza, ale ma delikatniejszy smak, więc moje dzieci zdecydowanie wolą tę wersję. Zobacz, jak zrobić pastę jajeczną bez majonezu.
Idź do oryginalnego materiału