W polędwiczkach z kurczaka z Biedronki wykryto Salmonellę. Produkt wycofywany z rynku

olsztynnews.com.pl 1 dzień temu

Inspekcja Weterynaryjna poinformowała o wykryciu groźnych bakterii Salmonella w partii produktu Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela (surowy wyrób mięsny, 400 g). Badania laboratoryjne wykazały obecność Salmonella z grupy O:9 (D1) w 4 z 5 próbek oraz Salmonella z grupy O:7 (C1) w jednej z nich. W związku z tym podjęto natychmiastowe działania mające na celu ochronę zdrowia konsumentów.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Polędwiczki z kurczaka o smaku jogurt-morela. Surowy wyrób mięsny. 400g

Numer partii: 2271007009

Termin przydatności do spożycia: 13.06.2025

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

Odbiorca/marka własna: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn

Weterynaryjny numer identyfikacyjny zakładu: PL 10024001 WE

Ryzyko dla zdrowia

Chociaż produkt jest przeznaczony do spożycia po obróbce cieplnej, co znacząco zmniejsza ryzyko zakażenia, nie można lekceważyć zagrożenia. Niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas gotowania mogą doprowadzić do zakażenia salmonellą, podobnie jak kontakt surowego mięsa z innymi powierzchniami i produktami w kuchni.

Zakażenie Salmonellą może prowadzić do salmonellozy, objawiającej się m.in. biegunką, bólami brzucha, gorączką i wymiotami. Objawy mogą być szczególnie groźne dla dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością.

Działania naprawcze i kontrole

Zakład Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K2 natychmiast uruchomił procedurę wycofywania produktu z rynku oraz przekazał odpowiednim służbom listę jego odbiorców. O wykrytym zagrożeniu zostali poinformowani Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni na terenach, do których trafiła skażona partia.

Zalecenia dla konsumentów

Konsumenci, którzy nabyli produkt z partii nr 2271007009, powinni bezwzględnie zrezygnować z jego spożycia. W razie wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po jego spożyciu należy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

źródło: GIS

Idź do oryginalnego materiału