W Indiach to zamiennik kawy i napój na zdrowie. Wystarczy dodać do herbaty

zdrowie.interia.pl 8 godzin temu
Zdjęcie: Interia Kulinaria


Pobudza mózg i metabolizm, wspiera odporność, serce i jelita. W Indiach to zamiennik kawy i napój na zdrowie, który spożywany jest codziennie. Swą moc masala chai zawdzięcza unikalnej mieszance przypraw, które wpływają pozytywnie na cały organizm, dodają energii i rozgrzewają. Przekonaj się, dlaczego warto pić herbatę masala i dowiedz się, jak ją zrobić samodzielnie. Wszystkie składniki kupisz bez problemu w polskich sklepach.


Masala chai - co to takiego?


Herbata masala, znana również jako masala chai, to tradycyjny indyjski napój, który łączy w sobie mocną czarną herbatę, mleko oraz mieszankę przypraw, takich jak cynamon, kardamon, imbir i goździki, znanych także jako gotowa mieszanka przypraw - garam masala.
Ten aromatyczny i bardzo zdrowy napój cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Masala chai jest często serwowana w glinianych czarkach i jest uważana za skarb narodowy Indii.Reklama


Herbata masala - adekwatności zdrowotne


Masala chai ma wiele zalet. Imbir i kardamon wspomagają trawienie i pomagają zwalczać wzdęcia. Goździki i cynamon mają działanie przeciwzapalne, a czarny pieprz pobudza metabolizm. Dzięki zawartości antyoksydantów herbata wzmacnia odporność, a cynamon może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Z kolei teina zawarta w herbacie dodaje energii, poprawia koncentrację i nastrój.
Wspomaganie trawienia
Jednym z największych atutów masala chai jest jej korzystny wpływ na układ trawienny. Imbir pobudza wydzielanie soków trawiennych, co przyspiesza metabolizm i ułatwia trawienie cięższych posiłków. Kardamon pomaga zwalczać wzdęcia i działa łagodząco na żołądek, a cynamon może wspierać pracę jelit, zmniejszając ryzyko problemów gastrycznych.
Działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne
Wiele przypraw zawartych w masala chai wykazuje adekwatności przeciwzapalne. Imbir i goździki zawierają związki, które mogą łagodzić stany zapalne i działać jak naturalne środki przeciwbólowe. Cynamon oraz czarny pieprz wykazują działanie antybakteryjne, co wspomaga walkę z infekcjami i wzmacnia odporność organizmu.


Regulacja poziomu cukru we krwi
Cynamon, obecny w masala chai, jest znany ze swojego wpływu na regulację poziomu cukru we krwi. Badania wskazują, iż może zwiększać wrażliwość komórek na insulinę i pomagać w stabilizacji poziomu glukozy, co jest korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.
Wzmacnianie odporności
Masala chai może działać jak naturalne wsparcie dla układu odpornościowego. Goździki i imbir wykazują adekwatności antyseptyczne i przeciwwirusowe, co może pomóc w zwalczaniu infekcji, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Regularne spożywanie tego napoju może zmniejszyć ryzyko przeziębienia i grypy.


Poprawa koncentracji i redukcja stresu
Czarna herbata, która jest podstawą masala chai, zawiera teinę - substancję podobną do kofeiny, ale działającą łagodniej. Dzięki temu napój pobudza umysł, poprawia koncentrację i dodaje energii, ale jednocześnie nie powoduje gwałtownego skoku i spadku energii jak kawa. Ponadto przyprawy takie jak kardamon i cynamon działają kojąco na układ nerwowy, redukując napięcie i stres.
Korzyści dla serca
Niektóre składniki masala chai mogą wspierać zdrowie serca. Cynamon pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, a imbir może wspierać prawidłowe krążenie krwi. Badania wskazują, iż regularne spożywanie herbaty może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Rozgrzewające i energetyzujące działanie
Dzięki zawartości imbiru i pieprzu masala chai działa rozgrzewająco, co czyni ją idealnym napojem na chłodne dni. Te adekwatności sprawiają również, iż może być pomocna w łagodzeniu objawów przeziębienia oraz poprawiać krążenie krwi.


Jak zrobić herbatę masala?


Podstawą masala chai jest mocna czarna herbata, najczęściej Assam lub Darjeeling. Dodaje się do niej mieszankę przypraw, takich jak kardamon, cynamon, imbir, goździki i czarny pieprz ( po małej łyżeczce każdej z nich na duży dzbanek herbaty), które nadają napojowi charakterystyczny korzenny smak. Możesz też zastosować gotową mieszankę garam masala - zwróć jednak uwagę na jej skład i pochodzenie. Do jednej filiżanki wystarczy pół łyżeczki przyprawy.
Przygotowanie masala chai jest proste. Herbaciany napar gotuje się przez kilka minut z mlekiem i przyprawą, by jak najlepiej oddała ona swój aromat i adekwatności napojowi. Dla smaku słodzi się go miodem lub cukrem, choć w zależności od regionu Indii przepisy mogą się nieco różnić. W niektórych europejskich kawiarniach herbatę w stylu masala podaje się ze spienionym mlekiem, a wierzch mlecznej pianki posypuje się dodatkowo przyprawą.
Proporcje przypraw i cukru oraz moc herbaty można dostosować do swoich preferencji.


Kto nie powinien pić masala chai?


Indyjska herbata masala, jak wszystko, jeżeli jest spożywana w nadmiarze, może u niektórych osób dawać przykre objawy ze strony układu pokarmowego. Mleko może powodować wzdęcia, a mocne przyprawy mogą sprzyjać odbijaniu lub podrażniać żołądek osób o wrażliwej śluzówce, chorobie refluksowej czy wrzodowej.
Należy także pamiętać, iż czarna herbata zawiera teinę działającą podobnie do kofeiny. Najlepiej więc pić ją jak kawę - 2-3 filiżanki raczej w pierwszej połowie dnia, gdyż jej duża ilość spożywana wieczorem może za bardzo pobudzać i utrudniać zasypianie.
CZYTAJ TAKŻE:
Kto nie powinien pić czarnej herbaty? W tych przypadkach może zaszkodzić
Greczynki dodają do kawy i znikają im boczki. Działa już jedna łyżeczka
Idź do oryginalnego materiału