Mango lassi to zdrowy napój na bazie owoców mango, który jest bardzo popularny w Indiach. Pochodzi z okolicy Pendżabu, ale gwałtownie zdobył sławę w całym kraju. Uwielbiają go zarówno mieszkańcy, jak i turyści, którzy coraz chętniej przygotowują go również w swoich rodzimych krajach.
Polacy również w ostatnich latach zaczęli go doceniać i bardzo dobrze, ponieważ latem orzeźwia, a zimą podnosi odporność i dostarcza całej masy cennych składników odżywczych, które pozwalają utrzymać organizm w dobrej kondycji. Jakby tego było mało, ułatwia odchudzanie i pomaga zachować urodę.
Może cię zainteresować: Pączki lepsze niż w cukierni. Z tego przepisu wychodzą obłędnie miękkie i puszyste
Jakie są adekwatności mango lassi? To eliksir młodości, który sprzyja utracie kilogramów
Mango lassi to orientalne smoothie, które przez niektórych bywa nazywane eliksirem młodości. Bazą do przygotowania tego napoju jest mango o wspaniałym smaku i cennych adekwatnościach m.in. przeciwzapalnych, antybakteryjnych i antywirusowych.
Zajdziemy tam też jogurt naturalny (wzmacnia kości, zęby) i korzenne przyprawy o adekwatnościach rozgrzewających, antyoksydacyjnych). Mango lassi zawiera szereg minerałów wspierających zdrowie organizmu. To m.in.: witaminy z grupy B, witaminy: A, C, E czy K, a także magnez, cynk, fosfor, potas, żelazo czy wapń.
Pomaga na długo zachować urodę (poprawia elastyczność i nawilża skórę), ale także sprzyja utracie zbędnych kilogramów, ponieważ pokręca metabolizm i wspomaga trawienie. Może być sycącym i zdrowym śniadaniem, które pozytywnie wpływa także na wzrok i obniża poziom "złego" cholesterolu.
Czytaj również: Ten owoc był hitem w średniowieczu. Był zdrowszy od cytryny i smakuje jak szarlotka
Mango lassi - przepis, jak przygotować ten pyszny napój? Idealny na syte śniadanie
Mango lassi możesz zamówić w hinduskiej restauracji. Bez większego problemu przygotujesz je jednak także we własnym mieszkaniu, ponieważ przepis na takie egzotyczne smoothie jest banalnie prosty. W wersji na słodko może być traktowany jako śniadanie, deser albo słodka przekąska.
Składniki:
- soczyste mango (około 250 ml miąższu)
- gęsty jogurt naturalny (250 ml)
- woda - 0,5 szklaki
- kardamon mielony - szczypta
- cynamon mielony - szczypta
- chilli (opcjonalnie) - szczypta
- sok z cytryny - 2-3 łyżki
- miód - 1-2 łyżki
- mięta - kilka listków
Przygotowanie mango lassi zacznij od wrzucenia do bledera pulpy oraz jogurtu. Następnie dołóż także wodę i zmiksuj całość na gładką masę. Gotowy koktajl przelej do szklanki, dołóż przyprawy, w tym szczyptę chili, (jeśli lubisz ostre smaki).
Dolej także sok z cytryny, (jeśli lubisz kwaśne) i dodaj odrobinę miodu. Zanim wypijesz mango lassi, nie zapomnij schłodzić go w lodówce. Powinno być gęste, jednak nie aż tak, jak smoothie, które zwykle pijesz.
Zobacz też:
Zapomnij o bułce tartej. Panieruj kotlety w tym, a będą palce lizać
Przepis na owocowe galaretki z cukrem rodem z PRL-u. Zrobisz je z 3 składników
Zamiast kupować, zrób domowe płatki śniadaniowe. Są tańsze i mają mniej cukru