Uwaga, miłośnicy mięsa! Jedzenie jakiegokolwiek rodzaju mięsa może prowadzić do cukrzycy, mówi badanie | Zdrowie

oen.pl 3 tygodni temu


22 sierpnia 2024 20:40 IST

Od czerwonego mięsa, przez drób, po mięso przetworzone – oto, w jaki sposób każda kategoria mięsa może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Jesteśmy tym, co jemy – stwierdzenie to jest prawdziwe. Jedzenie, które spożywamy i sposób, w jaki je spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. Zdrowa dieta może pomóc nam stać się zdrowszymi, podczas gdy regularne spożywanie zbyt dużej ilości smażonych i niezdrowych produktów spożywczych może niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie. Niedawne badanie zasugerowało związek między jedzeniem a chorobami przewlekłymi – związek między spożyciem mięsa a cukrzycą typu 2. Badanie przeprowadzono na prawie dwóch milionach uczestników z 20 państw – badanie zasugerowało, iż różne rodzaje mięsa mogą prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2.

Badanie sugeruje, iż spożywanie dowolnego rodzaju mięsa – przetworzonego, nieprzetworzonego lub drobiu – może prowadzić do zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2. (Unsplash)

Spożycie mięsa i cukrzyca:

Spożywanie mięsa ma bezpośredni związek z ryzykiem zachorowania na cukrzycę.(Freepik)

Badanie sugeruje, iż spożycie dowolnego rodzaju mięsa – przetworzonego, nieprzetworzonego lub drobiu – może prowadzić do zwiększonego ryzyka cukrzycy typu 2. Badanie dodatkowo podważa przekonanie, iż drób jest stosunkowo zdrowszy niż czerwone mięso. Skłania nas również do ponownego przemyślenia mięsa jako naszego źródła białka. Badanie przeprowadzono na dużej populacji, w tym w Ameryce, Europie, wschodniej części Morza Śródziemnego, Azji Południowej i zachodnim Pacyfiku, zapewniając globalną perspektywę na temat związku między spożyciem mięsa a cukrzycą.

Trzy kategorie spożycia mięsa:

Spożycie mięsa.(Unsplash)

Badania dotyczyły trzech kategorii spożycia mięsa – nieprzetworzonego czerwonego mięsa (takiego jak wołowina, wieprzowina i jagnięcina), przetworzonego mięsa (takiego jak bekon, kiełbaski i parówki) oraz drobiu (w tym kurczaka, indyka i kaczki). Następnie przez około dziesięć lat badano ich związek z cukrzycą. Wyniki wykazały, iż na każde 100 gramów spożycia nieprzetworzonego mięsa ryzyko cukrzycy wzrastało o 10 procent. Spożycie 50 gramów przetworzonego mięsa może prowadzić do zwiększonego ryzyka cukrzycy o 15 procent, podczas gdy spożycie 100 gramów drobiu dziennie może prowadzić do 8-procentowego wzrostu ryzyka cukrzycy. Wyniki te utrzymały się choćby po zbadaniu wpływu innych czynników, takich jak wiek, płeć, poziom wykształcenia, aktywność fizyczna i wskaźnik masy ciała.

PRZECZYTAJ TAKŻE: Żelazo hemowe kontra żelazo niehemowe: Oto dlaczego czerwone mięso może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę o 26 procent

Zastrzeżenie: Niniejszy artykuł ma charakter wyłącznie informacyjny i nie zastępuje profesjonalnej porady medycznej. Zawsze zasięgaj porady lekarza w przypadku pytań dotyczących stanu zdrowia.

Złap każdy wielki hit, każdy wicket z Crick-it, miejscem docelowym na żywo, statystyki meczów, quizy, ankiety i wiele więcej. Odkryj teraz!.

Zdobądź codzienną dawkę mody, Taylor Swift, zdrowia, festiwali, podróży, związków, przepisów i wszystkich innych najnowszych wiadomości ze świata stylu życia na stronie internetowej Hindustan Times i w aplikacjach.

Aktualności / Styl życia / Zdrowie / Uwaga, miłośnicy mięsa! Jedzenie jakiegokolwiek rodzaju mięsa może prowadzić do cukrzycy, mówi badanie


Źródło

Idź do oryginalnego materiału