Uspokaja i obniża poziom cukru we krwi. Ta przyprawa może zdziałać więcej, niż myślisz

zdrowie.wprost.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Wanilia Źródło: Shutterstock / Suto Norbert Zsolt


To jedna z najdroższych przypraw na świecie. Wanilia – bo o niej mowa – jest ceniona nie tylko za swoje walory smakowe, ale również adekwatności zdrowotne. Sprawdź, jakie korzyści niesie ze sobą jej spożywanie.


Wanilia zawiera wiele ważnych mikroelementów – między innymi wapń, magnez, fosfor i potas. Tej przyprawy nie należy mylić z waniliną, czyli substancją wytwarzaną z ligniny na drodze reakcji chemicznych. Związek ten jest często wykorzystywany do aromatyzowania ciast i deserów. Za jego popularnością stoją przede wszystkim niskie koszty produkcji. Warto jednak podkreślić, iż wanilina ma z prawdziwą wanilią kilka wspólnego.


Wanilia koi układ nerwowy i działa antydepresyjnie


Przeprowadzone badania wykazały, iż wanilia ma adekwatności uspokajające. Już sam jej zapach działa kojąco na układ nerwowy. Łagodzi napięcie i stres, a w konsekwencji ułatwia zasypianie. Dotyczy to zarówno osób dorosłych, jak i dzieci. Dowiedziono, iż urodzone przedwcześnie noworodki, które czuły aromat wanilii, były mniej rozdrażnione i rzadziej płakały.


Spożywanie wanilii wspomaga odchudzanie i obniża poziom cukru we krwi


Wanilia może też… hamować nadmierny apetyt. To ważna informacja dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Jednocześnie wspomniana przyprawa usprawnia procesy przemiany materii i usuwanie toksyn z organizmu. Neutralizuje wolne rodniki odpowiedzialne za przedwczesne starzenie się komórek. Jest również dobrym zamiennikiem tradycyjnego cukru. Obniża poziom glukozy we krwi i stabilizuje nadciśnienie.


Wanilia jako afrodyzjak i eliksir młodości


Wanilia pobudza wydzielanie estrogenów. Hormony te odpowiadają za zwiększenie popędu seksualnego, czyli libido. Przyczyniają się również do poprawy ogólnego samopoczucia. Wzmagają koncentrację i przeciwdziałają wahaniom nastroju. Pozytywnie wpływają również na kondycję i wygląd skóry. Stymulują włókna kolagenowe, dzięki czemu staje się ona bardziej sprężysta i nawilżona.


Źródło: organicfacts.net, webmd.com
Idź do oryginalnego materiału