Upiekłam słynne lemon crinkle cookies. Sprawdzony przepis na cytrynowe popękane ciasteczka

zdrowie.wprost.pl 10 miesięcy temu
Zdjęcie: Cytrynowe popękane ciasteczka Źródło: WPROST.pl / Katarzyna Świerczyńska


Uwielbiam cytrynowe desery, a kiedy pierwszy raz zobaczyłam zdjęcie lemon crinkle cookies (cytrynowe popękane ciasteczka), natychmiast zapisałam je jako inspirację. Teraz w końcu sama upiekłam te wyjątkowe ciastka. Efekt przerósł moje oczekiwania.


Kiedy robię coś pierwszy raz, staram się przeczytać wiele przepisów i na ich podstawie znaleźć idealne moim zdaniem proporcje i skład. Widziałam różne przepisy na cytrynowe popękane ciasteczka. Od razu odrzuciłam te z dodatkiem oleju i kupnej skórki cytrynowej. Moje lemon crinkle cookies są pełne masła i obłędnie pachną cytryną. I co ważne: mają piękny kolor bez żadnych barwników.


Idealne cytrynowe popękane ciasteczka. O czym pamiętać?


Tu sekretem są dobrej jakości składniki (jajka, masło i dobre cytryny – najlepiej z ekologicznych upraw), ale też proste triki podczas przygotowania ciasta. Pierwszy to roztarcie skórki cytrynowej z cukrem. Zróbcie to po prostu palcami. Już w tym momencie kuchnię wypełni piękny, cytrynowy zapach, a cukier nabierze delikatnej żółtej barwy. Po dodaniu soku z cytryny do masy z cukru, masła i jajek odniosłam wrażenie, iż całość delikatnie się zważyła, jednak nie miało to znaczenia dla końcowego efektu.


Konsystencja gotowego ciasta może nieco zaskoczyć. jeżeli odnosicie wrażenie, iż jest zbyt rzadkie, aby uformować z niego kulki – nie ma powodu do zmartwień, tak ma być (nie dodawajcie więcej mąki!). Ciasto na popękane ciasteczka potrzebuje czasu w lodówce (można je tam zostawić na noc i upiec następnego dnia). Po schłodzeniu daje się z niego formować kulki – jeżeli zbyt lepi się do dłoni, posypcie ręce cukrem pudrem.


Wykorzystałam powtarzającą się w kilku przepisach radę, aby obtoczyć ciasteczka w drobnym cukrze, a dopiero potem w cukrze pudrze. Ten prosty zabieg sprawia, iż wprawdzie ciasteczka są bardziej słodkie (dla porównania zrobiłam kilka obtoczonych tylko w cukrze pudrze), ale jednocześnie pęknięcia są bardziej efektowne, a cukier puder lepiej się trzyma gotowych już ciastek. Pamiętajcie, aby na blasze układać ciasteczka w sporych odstępach – podczas pieczenia kulki się „rozpłaszczą”.


Wydawało mi się, iż aby ciasteczka były pięknie żółte, skuszę się na to, aby dodać do nich odrobinę barwnika. Okazało się, iż nie ma takiej potrzeby (kolor nadają same składniki: jajka, mąka kukurydziana i skórka cytrynowa). Ja do swoich ciastek dodałam jeszcze ok. 1/4 łyżeczki kurkumy, ale i bez tego ciasto miało ładny kolor. Efekt? To jedne z najlepszych ciastek, jakie kiedykolwiek jadłam (co potwierdzają moi goście, dla których upiekłam popękane ciasteczka). Lemon crinkle cookies są zarazem słodkie i mocno cytrynowe. Do tego przepisu na pewno będę wracać jeszcze nie raz (i bardzo chcę wypróbować wersję z dodatkiem skórki z pomarańczy).


Z poniższego przepisu powinno wyjść ok. 30 małych lub 15-20 większych ciastek. Ja robiłam ciastka w wersji większej (nabierałam ciasto łyżką stołową) i trzymałam je w piekarniku ok. 12 minut.
Idź do oryginalnego materiału