Uhonorowano laureatów Nagrody im. Ludwika Rajchmana

termedia.pl 9 miesięcy temu
Zdjęcie: NIZP PZH-PIB


W środę 21 lutego wręczono dyplomy laureatom Nagrody im. Ludwika Rajchmana, założyciela Centralnego Zakładu Higieny, późniejszego Państwowego Zakładu Higieny, a w tej chwili Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego Państwowego Zakładu Higieny – Państwowego Instytutu Badawczego. Przyznaje je dyrektor NIZP PZH-PIB na podstawie rekomendacji Rady Naukowej.

Zgodnie z regulaminem nagroda jest dwustopniowa. Nagroda I stopnia przyznawana jest za publikacje wnoszące do danej dziedziny nauki nowe, oryginalne fakty przez sformułowanie hipotezy i jej udowodnienie metodami naukowymi lub opracowanie nowych, oryginalnych metod badawczych i dokonanie ich oceny. Natomiast nagroda II stopnia przyznawana jest za publikacje dostarczające istotnych informacji do danej dziedziny nauki lub wykazujące szczególną wartość aplikacyjną.

W tym roku zostały przyznane jedna nagroda I stopnia oraz jedna II stopnia.

Nagrodę im. Ludwika Rajchmana I stopnia za cykl dwóch prac dotyczących zagadnień związanych z opracowywaniem nowych i innowacyjnych metod leczenia nowotworów z wykorzystaniem adenowirusów onkolitycznych (wartość współczynnika IF wynosi 11, punktów MEiN: 170) otrzymał zespół pracowników Zakładu Wirusologii NIZP PZH-PIB w składzie:
– dr Łukasz Kuryk,
– dr hab. Katarzyna Pancer,
– dr hab. Magdalena Wieczorek, prof. NIZP PZH-PIB,
– dr hab. Monika Staniszewska z Politechniki Warszawskiej,
– dr Mariangela Garofalo z Uniwersytetu w Padwie.

Dyplomy Nagrody im. Ludwika Rajchmana II stopnia za publikację dotyczącą narażenia niemowląt i małych dzieci na furan i jego alkilowe pochodne w posiłkach przygotowywanych w domu (wartość współczynnika IF wynosi 5,2, punktów MEiN: 140) otrzymał zespół badawczy w składzie:
– dr Katarzyna Czaja z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH-PIB,
– mgr inż. Andrzej Starski z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH-PIB,
– dr inż. Wojciech Korcz z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH-PIB,
– mgr Monika Liszewska z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH-PIB,
– mgr Radosław Lewiński z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH-PIB,
– dr Jacek Postupolski z Zakładu Bezpieczeństwa Żywności NIZP PZH-PIB,
– dr hab. Paweł Struciński, prof. NIZP PZH-PIB, z Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka NIZP PZH-PIB,
– dr Maria Minorczyk, były pracownik Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka Zdrowotnego NIZP PZH-PIB, aktualnie zatrudniona w Bayer Sp. z o.o.,
– prof. Mark Gregory Robson ze School of Environmental and Biological Sciences, Rutgers University, New Brunswick, NJ 08901, USA.

Idź do oryginalnego materiału