Trzymasz to w lodówce? To prawdziwy pakiet związków rakotwórczych

pacjenci.pl 1 tydzień temu
Zdjęcie: Nowotwory w lodówce


Peklowane szynki, parówki, bekon – to stałe elementy wyposażenia wielu polskich lodówek. Choć wyroby wędliniarskie są wygodne i smaczne, eksperci zdrowia publicznego od lat biją na alarm. Spożywanie dużych ilości przetworzonego mięsa jest bowiem związane z obecnością związków rakotwórczych, które powstają zarówno w procesie produkcji, jak i podczas ich obróbki cieplnej. Czy musimy całkowicie rezygnować z ulubionych kanapek, czy wystarczy wprowadzić świadome ograniczenia?Przetworzone mięso (np. wędliny, bekon, parówki) zostało zakwalifikowane przez IARC jako rakotwórcze dla ludzi (Grupa 1),Głównymi problematycznymi związkami są nitrozoaminy, powstające z azotynów używanych do konserwacji,Zgodnie z zaleceniami, dzienne spożycie przetworzonego mięsa powinno być mocno ograniczone lub najlepiej wyeliminowane.
Idź do oryginalnego materiału