Sałatka jarzynowa to klasyk, który wręcz musi znaleźć się na polskim stole podczas świąt wielkanocnych. Jest to dość pracochłonne danie, ale niezwykle smaczne. zwykle do jej przyrządzenia wykorzystuje się ziemniaki, marchew, groszek, kukurydzę, ogórki kiszone, cebulę oraz jajka. W każdym domu przygotowuje się ją jednak nieco inaczej – można ją modyfikować na wiele sposobów, dodając inne warzywa lub zmieniając sos. Magda Gessler, słynna restauratorka, również ma swój patent na tę popularną sałatkę.
Patent Magdy Gessler na pyszną sałatkę jarzynową
Na profilu na Instagramie o nazwie „Dieta Pomidor” pojawił się filmik, w którym Magda Gessler zdradza, jak przygotowuje sałatkę jarzynową. Choć większość składników nie jest zaskoczeniem, to kilka dodatków może nieco zszokować. Chodzi między innymi o marynowane grzybki. Nie mogą to być jednak „pierwsze lepsze” grzybki – bardzo ważne jest, żeby się nie „ślimaczyły”. Restauratorka radzi więc wybrać kurki, gąski lub pieczarki.
Magda Gessler dodaje do swojej sałatki też inne nietypowe składniki. Mowa o oleju rzepakowym (wystarczy kilka kropli). Specjalistka przypomina też, żeby przed dodaniem do sałatki porządnie odcisnąć ogórki kiszone w wody.
Jaki jest sekret wspaniałego smaku sałatki jarzynowej?
Magda Gessler zdradziła też, iż kluczem w zrobieniu najlepszej sałatki jarzynowej jest ugotowanie warzyw w rosole (dotyczy to również ziemniaków). Później należy wyjąć warzywa i pokroić je w kostkę. Dzięki temu trikowi nabiorą one wspaniałego smaku. Błędem jest więc gotowanie warzyw oddzielnie, w samej wodzie. Większość osób robi to jednak w ten właśnie sposób.
Restauratorka podpowiedziała też, co zrobić, by „okroić sałatkę z nadmiaru kalorii”. Należy dodać mniejszą porcję majonezu niż zawsze, uzupełniając tę „brakującą część” jogurtem naturalnym. W ten sposób sałatka będzie lżejsza, mniej kaloryczna, ale tak samo smaczna. Na koniec najlepiej udekorować ją po staropolsku, czyli pomidorami.