Tomek Strzelczyk pokazał, jak się robi prawdziwy żur. Spróbowałam i potwierdzam – jest bezkonkurencyjny

zdrowie.wprost.pl 7 miesięcy temu
Zdjęcie: Żurek w chlebie Źródło: Shutterstock


Pyszny żurek wcale nie jest tak trudny do przyrządzenia. Wystarczy, iż skorzystacie z odpowiedniego przepisu. jeżeli wybierzecie recepturę Tomka Strzelczyka, to z pewnością nie będziecie zawiedzeni.


Żurek, czyli tradycyjna polska zupa na bazie zakwasu, który nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak, króluje podczas świąt wielkanocnych. W tym roku warto wcześniej poszukać ciekawych inspiracji. Zamiast przyrządzać żurek według klasycznego przepisu – spróbujcie ugotować tę zupę z receptury Tomka Strzelczyka. Wasze danie będzie cudownie aromatyczne, ale też zaskakujące, ponieważ są tam składniki, których większość z nas sama z siebie nie dodałaby do tej zupy.


Jak zrobić prawdziwy żur? Przepis Tomka Strzelczyka


Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji „MasterChef Polska” dzieli się swoimi patentami na obłędnie pyszne dania, publikując filmiki z przepisami na swoim kanale na YouTube. Ma on rzeszę fanów. Potrawy przyrządzone według jego receptury są „bezbłędne”. Podobnie jest z żurkiem. Kucharz pokazał, jak on sam robi tę tradycyjną zupę.


Dla wielu osób zaskoczeniem może być jeden dodatek, na który decyduje się Tomasz Strzelczyk. Mowa o suszonych grzybach. Ten składnik zdecydowanie wyróżnia się spośród całego wachlarza produktów. Doświadczony kucharz stawia też na przyprawy, które wzbogacają smak zupy. Musi być w niej wyczuwany majeranek, ale też lubczyk i czosnek. Możecie również wykorzystać prosty przepis na domowy zakwas na żurek. jeżeli jesteście fanami potraw przygotowanych przez Tomka Strzelczyka, to koniecznie zróbcie też pieczone ziemniaczki według jego receptury.
Idź do oryginalnego materiału