Żurek, czyli tradycyjna polska zupa na bazie zakwasu, który nadaje jej charakterystyczny kwaśny smak, króluje podczas świąt wielkanocnych. W tym roku warto wcześniej poszukać ciekawych inspiracji. Zamiast przyrządzać żurek według klasycznego przepisu – spróbujcie ugotować tę zupę z receptury Tomka Strzelczyka. Wasze danie będzie cudownie aromatyczne, ale też zaskakujące, ponieważ są tam składniki, których większość z nas sama z siebie nie dodałaby do tej zupy.
Jak zrobić prawdziwy żur? Przepis Tomka Strzelczyka
Tomasz Strzelczyk, uczestnik 4. edycji „MasterChef Polska” dzieli się swoimi patentami na obłędnie pyszne dania, publikując filmiki z przepisami na swoim kanale na YouTube. Ma on rzeszę fanów. Potrawy przyrządzone według jego receptury są „bezbłędne”. Podobnie jest z żurkiem. Kucharz pokazał, jak on sam robi tę tradycyjną zupę.
Dla wielu osób zaskoczeniem może być jeden dodatek, na który decyduje się Tomasz Strzelczyk. Mowa o suszonych grzybach. Ten składnik zdecydowanie wyróżnia się spośród całego wachlarza produktów. Doświadczony kucharz stawia też na przyprawy, które wzbogacają smak zupy. Musi być w niej wyczuwany majeranek, ale też lubczyk i czosnek. Możecie również wykorzystać prosty przepis na domowy zakwas na żurek. jeżeli jesteście fanami potraw przygotowanych przez Tomka Strzelczyka, to koniecznie zróbcie też pieczone ziemniaczki według jego receptury.