To zdrowe warzywo zamykam w słoikach. Jesienią i zimą sięgam po nie codziennie i nie choruję

zdrowie.wprost.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: Ząbki czosnku Źródło: Pexels / Detlef Hansmann


Sezon jesienno-zimowy sprzyja infekcjom. Warto więc odpowiednio o siebie zadbać i podnieść odporność. Jak to zrobić? Ja sięgam po sprawdzony sposób mojej babci i przygotowuję „magiczny słoik” ze zdrowym warzywem na wzmocnienie organizmu.


Jak wzmocnić organizm w okresie jesienno-zimowym? Kluczem do sukcesu jest połączenie kilku drobnych, ale bardzo istotnych elementów. Duże znaczenie ma regularna aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności, na przykład spacery na świeżym powietrzu, a także odpowiednia długość snu. Przeprowadzone badania wykazały, iż osoby, które przesypiają mniej niż sześć godzin na dobę są cztery razy bardziej narażone na rozwój infekcji wirusowej niż „śpiochy” spędzające w łóżku ponad siedem godzin w ciągu doby.


Niezwykle istotną rolę w „budowaniu” odporności odgrywa również dieta. Powinna być urozmaicona, zawierać produkty pełnoziarniste, sezonowe warzywa i owoce. Ja dodatkowo wzbogacam swój jesienny jadłospis o jedną oryginalną przekąskę z przepisu mojej babci. Chodzi o kiszony czosnek. Zobacz, dlaczego warto go przygotować i sprawdź, jak to zrobić krok po kroku.


Jak zrobić kiszony czosnek na wzmocnienie organizmu?


Tę przekąskę przygotowuje się podobnie jak każdą inną kiszonkę. Wystarczy przyszykować warzywa, wrzucić je do czystego słoika razem z koprem oraz przyprawami, a na koniec zalać wszystko solanką i szczelnie zamknąć. Taką „miksturę” należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Kiszony czosnek zwykle jest gotowy po około 3 tygodniach. Nie przeraź się, jeżeli zobaczysz, iż warzywo zmieniło kolor. To znak, iż fermentacja przebiega prawidłowo. Ząbki mogą zyskać zieloną, niebieską, a choćby czarną barwę.


Chcesz, by kiszonka zyskała nieco ostrzejszy smak? Wrzuć do słoików – poza zestawem standardowych składników i przypraw – także kilka ziarenek gorczycy lub papryczkę chili. A o ile zależy ci na tym, by przyspieszyć proces fermentacji, dodaj do wystudzonej zalewy kilka łyżek soku z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków. Możesz też użyć zakwasu z buraków.
Idź do oryginalnego materiału