Masło jabłkowe powstaje na bazie długo gotowanych owoców i przypraw. Swoją nazwę zawdzięcza konsystencji. Świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek, serów, a także naleśników, racuchów, gofrów czy placuszków. Jego przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Trzeba się natomiast uzbroić w cierpliwość. Warto jednak poczekać, bo przysmak jest obłędnie pyszny.
Jak zrobić masło jabłkowe?
Najważniejszym składnikiem tego masła są jabłka. Najlepiej sięgać po kwaśne owoce z kruchym, aromatycznym miąższem. Dobrze sprawdzi się między innymi odmiana boskoop. Możesz jednak zdecydować się też na inne warianty. Wszystko zależy od twoich osobistych preferencji i tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Dotyczy to zresztą nie tylko wyboru jabłek, ale również przypraw. Nie musisz trzymać się ściśle wskazanej receptury. Modyfikuj ją zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Zmieniaj rodzaj oraz proporcje poszczególnych dodatków. Zainspiruj się naszym pomysłem na masło jabłkowe.